Vjerovali ili ne, ali polovicom srpnja na zadarskoj pijaci još ima trešanja - najpoznatijeg proljetnog voća koje je ove godine preskočilo ranu fazu zbog mraza.

I te trešnje koje se prodaju po 30 kuna za kilogram, sve su iste. A nisu „zadarske trešnje", kako je taj plod s plantaža trešanja u zadarskom zaleđu brendiran na riječkoj tržnici.

Pitali smo jučer prodavača na Relji na čiji su štandovima bile te trešnje i to u većim količinama za odavno završenu sezonu, odakle su. I dobili šest različitih odgovora od kojih je samo jedan bio pošten - ne znam, eto što ću vam reći, rekla je prodavačica koja ih je kao i ostali kupila kod „uvoznika" na veletržnici. Druga nam je rekla da su iz Slavonije, treća kako su iz Posedarja, gdje prema prijašnjim informacijama iste prodavačice postoje i plantaže naranača. Od četvrte smo dobili priznanje kako su iz Srbije, odakle su, kazala je i sve druge na pijaci, a on nam je slavodobitno slagao da su iz Visočana.

Što bi tek rekli inspekciji koja, naravno, ne kontrolira podrijetlo, a kamoli šverc koji se provlači kroz OPG-ove na tržnici gdje je sve teže pronaći autentične, domaće proizvode.