Sve je manje vode na Olibu, a ovog ljeta stiže rodbina iz Amerike.

- Gradu Zadru smo još 27. lipnja poslali zahtjev za cisternom, ali nikakvog odgovora. Vodonosac Zrmanja je u Gradu, vidio sam prije koji dan vezan je za rivu, a mi ćemo izdržati još koji dan, kazao nam je Branko Bondulić, predsjednik MO Olib.

I nije to sve što su Olibljani tražili od gradske vlasti u čijem su sastavu. - Na plaži im se tuševi raspadaju, a svlačionice su takve da se iza njih ne možeš gol sakriti, ističe predsjednik MO. On je prije par tjedana pokušao razgovarati s gradonačelnikom Brankom Dukićem nakon sprovoda najpoznatijeg Olibljanina, Danijela Telesmanića Dida, ali mu je, kaže, on rekao kako sad nema vremena.
Za uređenje plaže pitalo se i TZ Grada, ali ni oni nisu našli za shodnim da ulože nešto novaca u turistički "image" Oliba.

- Turista je za sada malo, ali ovo ljeto su došli naši iz Amerike koji nastoje uhvatiti 15. kolovoza, Velu Gospu kad planiramo napraviti barem ribarsku feštu, rekao nam je Bondulić.

Od njega doznajemo kako Olib ima 110 stalnih stanovnika, tri restorana i dva kafića, ali i luku za nautičare. Olib je njihova oaza. Međutim, sinoć je 30-tak brodova morali isploviti na sigurno, što zbog nadolazeće nevere, u Olibu nije bilo, a restorani su ostali prazni, ispričao nam predsjednik MO.

Nakon pet godina održavanja jedinstvenog Olipskog ljetnog festivala, ovoga ljeta ga nema. - Lani su dobili malo novca od Grada, a za ovu godinu su zaključili da je previše papira koje trebaju ispuniti za tako malu financijsku potporu, pa se nisu ni javili, doznajemo od predsjednika MO Oliba.

Na tom po mnogo čemu jedinstvenom otoku nema više ni čuvenog olipskog sira koji se izvozio u SAD. Iako ima ovaca, trava se promijenila i taj sir se brzo pokvari, rekao nam je Bondulić koji je kao mali pomagao u olipskoj mljekari prevrtati sireve.

Jedino što je stalno na Olibu je čuveni Jura Stublić. On tamo dolazi svako ljeto, već 30-tak godina, potvrdila nam je Zadranka koja je po majci s Oliba. Još se ne zna je li tamo sreo Olipku koja mu je bila fatalna ili ga ona dovela na taj otok poznat i po šumi crnika, dok ga po novom brendiraju kao " jadranski kralj pješčanih plaža" (oni koji ne znaju da su jadranski kilometri pješčanih plaža u Crnoj Gori i Albaniji).

Na Olibu je svojedobno bila i tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarević u sklopu svoje beskorisne i skupe parade po zadarskim otocima. Ništa zadarski boduli od toga nisu dobili niti su imali osim što je javnost doznala da postoje.

Na Olibu se nije uspio napraviti ni starački dom kojeg su svojedobno htjeli financirati iz udruge  Sv. Nikola za povratnike iz Amerike. Grad Zadar je s njima izgubio sudski spor i morao ih obeštetiti  s milijunskim iznosom, odnosno vratiti im s kamatama novac koji su im dali za projekt.