Odluku o tome tko će iduće četiri godine raditi višemilijunske poslove DDD - deratizacije i dezinsekcije više ne donosi Gradsko vijeće Zadra kao što je to posljednji put bilo 2017. godine.

- Od stupanja na snagu novog Zakona o komunalnom gospodarstvu ugovoreni izvođač se ne odabire putem javnog natječaja, već putem Zakona o javnoj nabavi. Povjerenstvo je odabralo jedinu pristiglu ponudu unutar okvira procijenjene vrijednosti, a odabrani izvođač pod nadzorom Zavoda za javno zdravstvo već provodi mjere DDD-a, tumači resorni pročelnik Robertino Dujela.

Ta je odluka na Vijeću uvijek bila tema insektne rasprave i interesne podjele među vijećnicima koji sve češće upozoravaju da je na području grada sve više komaraca i pitaju praši li ih tko. Novi je natječaj razotkrio i nelogičnosti u provedbi ranijih natječaja iz 2013. i 2017. godine, za mandata prijašnjih pročelnika. Tada se ugovor također potpisivao na 4 godine, ali ponude su se odnosile na jednogodišnje troškove koje iznose oko milijun kuna, pa je javnost dobivala dojam kako se radi o ukupnim trošku, dok je on u stvarnosti bio četiri puta veći.

Posljednji natječaj objavljen pod paskom pravnice i tadašnje pročelnice Ivane Vanjak bitno se razlikuje od javne nabave koju je u veljači objavio odsjek javne nabave Grada Zadra. Zašto o poslu od preko milijun kuna više ne odlučuje Gradsko vijeće kojem je to u opisu posla, pitanja su za vijećnike i gradsku vlast koja se poziva na izmjene jednog od zakona.

Prema novoj odluci Gradonačelnika iz svibnja, ovaj će posao i nadalje raditi pobjednik ranijih natječaja, riječka Dezinsekcija u suradnji s Ciklonom iz Zadra. Osnivači te firme su Dezinsekcija i Ciklon iz Splita. Kao Zajednica ponuditelja bili su jedini kandidati na natječaju Grada Zadra s ponudom od 4.158.547,20 kuna bez PDV-a, odnosno 5.198.184,00 kuna s PDV-om, za četiri godine rada. S obzirom na to da im je prethodni ugovor istekao, Grad Zadar je zbog kašnjenja natječaja, morao objaviti još jedan za obavljanje preventivne proljetne akcije koju je također dobila Dezinsekcija.

- Ugovor za proljetnu je važio do 1. lipnja i do tada je konzumiran. Akcija koja se odvijala od 22. do 25. lipnja je bila adulticidni tretman, a novi raspored tretiranja ćemo dobiti 7 dana prije nego što, u koordinaciji s ZZJZ-om, odluče ponovno tretirati, najavio je Dujela poslove uništavanja miševa, komaraca te ostalih insekata.