Sudeći prema podacima koje smo jutros dobili od ravnatelja osnovnih škola u Zadru, statistički je rekorder OŠ Petar Preradović, dok ih je realno najviše u OŠ Šimuna Kožičića Benje. Od 64 učenika koji su završili osmi razred, 41 učenik prošao je razred s odličnim, rekla nam je Stanka Pera Martinac, ravnateljica OŠ Petar Preradović. - Djeca su učila, radila, navodi Pera Martinac, koja za mjesec dana odlazi u mirovinu iz te po broju učenika sve manje škole.

Ona kao i ravnatelji ostalih škola nije imala taj podatak „u rukavu". Jedina koja je imala spremnu analizu brojčanog uspjeha učenika na kraju ove školske godine bila je Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića u Arbanasima. Od 70 završenih osmaša 27 je odlikaša, u rasponu od 4,5 do „pet-nula" - dvoje je onih koji nemaju niti jednu četvorku. Iz tablice te škole izvukli smo podatak od 62 učenika koji su završili prvi razred. Samo dvoje nije prošlo s odličnim, dok je 31 učenika imao 5,0.

Najveća zadarska osnovna škola ujedno ima i najveći broj odlikaša. OŠ Šime Kožičić Benje važi za najliberalniju školu, potvrđuje to u najavi podataka ravnatelj Dražen Adžić. Od 1.133 učenika, 54 posto je odlikaša, odnosno 681 učenik. Među 153 učenika koji su završili osmi razred 69 učenika je prošlo s odličnim, a to je postotak od 45 posto.

Od ravnateljice OŠ Bartula Kašića Katice Skukan dobili smo podatak da je 50 odlikaša među 103 učenika koji su završili osmi razred. Ravnateljica OŠ Šime Budinića Jagoda Galić informirala nas je o 46 odlikaša od 115 završenih osnovaca.

U OŠ Stanovi taj udio, prema informaciji pedagoga Vedrana Mijolovića, iznosi 54 posto. S odličnim je osnovnu školu završilo 46 od 84 učenika osmog razreda. On nam je dao podatak i da je od ukupnog broja od 664 učenika te nekad najveće zadarska škole, 274 odlikaša.

Dio učenika iz te škole prebacio se na Smiljevac, a veći dio u OŠ Zadarski otoci. Tamo je sada 796 učenika, od kojih je 63 posto odlikaša, nije bio siguran ravnatelj Davor Barić, s obzirom na to da je evidencija kod pedagoginje. Ravnatelj je izbrojio 44 učenika koji su prošli s pet među 112 završenih osnovaca.

Ravnatelj OŠ Smiljevac Bernard Kotlar jedini nije imao taj podatak, jer će oni uspjeh učenika analizirati na sjednici Učiteljskog vijeća u kolovozu. Od njega smo, međutim, doznali da se samo jedan od 139 završenih osnovaca nije upisao u prvom roku, dok je 95 posto učenika upisalo prva dva izbora od šest programa srednjih škola za koji su se prijavili.

Kakve su odlikaše dobili, srednjoškolski nastavnici doznat će na samom početku nove školske godine, kada budu propitivali njihovo znanje, nagrađeno s pravom ili pak poklonjenom peticom.