U PU zadarskoj provjerili smo ovogodišnje i prošlogodišnje brojke kad je riječ o kaznenom djelu ubijanju i mučenja životinja u Zadarskoj županiji.

I dok su u cijeloj 2020. godini policiji prijavljena tek četiri takva kaznena djela, u prvih šest mjeseci 2021. godine (zaključno s datumom 30. lipnja) zabilježeno je čak 10 slučajeva ubijanja ili mučenja životinja, što predstavlja zabrinjavajuće povećanje.

Za dva od četiri kaznena djela u 2020. godini utvrđeni su počinitelji, dok je 2021. godini procesuirano šest od deset slučajeva. Zacijelo je među njima slučaj 54-godišnjaka iz Sukošana koji je u veljači jednu mačku usmrtio samostrelom, a drugu ozlijedio pucanjem iz samostrela; zatim 44-godišnjaka koji je u Poličniku pucanjem iz zračne puške usmrtio pet pijetlova zato što su mu ujutro - kukurikali, pa onda i trojica nogometaša Nogometnog kluba Polača koji su pivom opili kokoš, a zatim je šutali kao nogometnu loptu u prostorijama lokalne samouprave...

Slučaj kujice Amari koja je u Zadarski azil došla izgladnjela do iznemoglosti, a unatoč velikim naporima volonterki nije uspjela biti spašena, također je odjeknuo u zadarskoj javnosti. Do kosti izgladnjela bila je i dvogodišnja Elza, nesretna životinja koja je "otišla" već u siječnju ove godine. Ne zaboravimo pomor pasa i mačaka u Radovinu, gdje su životinje danima ugibale od izuzetno jakog otrova razasutog po mjestu. 

Sredinom travnja zadarska je policija, pretražujući posjed dilera, pronašla ilegalnu farmu pit bullova koji su bili obučavani za borbe, a niti deset dana nakon toga na prometnoj tabli "Gračac" pronađen je obješen vuk, a zatim i obješena lisica na području Nina!

Dolazimo do slučaja iz srijede, kada su volonteri ostali zgroženi trovanjem mačaka na Poluotoku, samom centru Zadra.

- Očevidom je utvrđeno da su uginule tri mačke i jedan mačić, a na mjestu događaja nije pronađen otrov. Brigu o njima preuzela je veterinarska stanica Novi Bokanjac. U vezi cijelog slučaja podnosi se izvješće državnom odvjetništvu. I dalje se vrše provjere u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, kažu nam u zadarskoj policiji.

Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom do 30 tisuća kuna, a tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci, kaže Zakon, no rade li pojedinci i dalje po svome jer znaju da će proći "lišo"?