Zadarski HGSS-ovci primili su na dežurni telefon, posredstvom centra 112, poziv stranog planinara koji se nalazio na području Tomića na granici NP Paklenica, a čiji pas, zlatni retriver Ringo, zbog umora i vrućine više nije mogao nastaviti put. 

- Tomići su nam poznati kao crna točka planinarskih staza. Tu smo od 2017. do 2019. imali 19 akcija sa preko pedeset spašenih osoba. Uglavnom se radilo o umoru i dehidraciji nakon čega ljudi prelaze u stanje panike pa se gube, a nerijetko i ozljede. Staza za koju do 2017. nismo ni znali kada je u pitanju spašavanje, odjednom je postala najčešća točka spašavanja u Paklenici, ističu u HGSS-u.

Pokušavajući otkriti uzrok kako bi prevenirali i zaustavili ovaj trend, a da ne moraju zatvoriti stazu, primijetili su da je ta staza prikazana na naslovnici turističkog zemljovida.

- Nakon što smo u suradnji sa upravom Nacionalnog parka i izdavačem makli stazu sa naslovnice zemljovida, akcije su prestale u 2020. godini. Međutim, to je godina kada se zbog pandemije povećao broj domaćih posjetitelja, a drastično smanjio broj stranih. Zanimljivo je i da na stazi za Tomiće nikada nismo spašavali hrvatske državljane, ispričali su.

Nakon dugo vremena, intervencija na području Tomića se ponovila. Pet djelatnika Parka od kojih je jedan član HGSS Zadar te jedan član HGSS Ogulin, mariner nosilima spustili su psa do parkirališta. Nakon odmora i hlađenja vodom psu se vidno popravilo stanje.

Inače, ovo nije prva takva akcija HGSS-a.  U 2010. godini spašavali su zlatnu retrivericu na Ugljanu, 2020. godine nosili su psa pasmine leonberger u Maloj Paklenici, pomogli izvući sa litica nastradalog psa na području Ljupča, nekoliko desetina njih izvukli iz jama, potoka i šahtova jer su bili bačeni ili su slučajno upali... A osim pasa, spašavali su mačke, ovce, koze, prasad, zmije i više vrsta ptica. 

- Ovim putem još jednom upozoravamo vlasnike kućnih ljubimaca da ih ne izlažu ovakvim ekstremnim vremenskim uvjetima koji vladaju ovih dana. Prilagodite aktivnosti navikama i mogućnostima vašeg kućnog ljubimca. Krški teren Velebita izuzetno je zahtjevan za sve koji na njega nisu navikli, upozoravaju za kraj.