Zračna luka Zadar ostvarila je u korona 2020. godini gubitak od 17.8 milijuna kuna što je izračun prihoda od svega 29.2 milijuna kuna i troškova koji su dosegli 47 milijuna kuna.

Posljedica je to za 85 posto smanjenog prometa u odnosu na 2019. godinu kada je zadarski aerodrom imao prihod 84.7 milijuna kuna.

Te godine je u Zračnoj luci prihod od prihvata aviona bio 26, od putničkog servisa 20, od ugostiteljstva 10.4, a trgovine skoro 16 milijuna kuna. Sve su te brojke lani drastično pale, osim broj i plaća 127 zaposlenih, navodi se u izvještaju zagrebačke revizorske kuće Moore Audit. Od Države je Zračna luka dobila potporu od 3.1 milijun kuna, a prosjek neto plaća zadržan je na 7.663 kune. Za plaće je lani isplaćeno 23. 5 milijuna kuna, a godinu dana ranije to je bilo 29.1 milijun kuna. Tada je prema informaciji direktora Josipa Klišmanića bilo 203 stalno i sezonski zaposlenih, dok je lani prema istom izvoru taj broj bio 132. Dnevnice i putni troškovi lani su skresani na 72 tisuće kuna, dok je godinu dana ranije na to potrošeno 439 tisuća kuna.

Iz financijskog izvještaja, netom objavljenog, nalazimo da se i dalje provlači pozajmnica udruzi Marco Polo od 52 tisuće kuna, zbog čega je podignuta optužnice protiv bivše direktorice Irene Ćosić.

Protiv Zračne luke firma Osijek Koteks i Zadarska nadbiskupija vode sudske sporove za koje je rezervirano 3.2 milijuna kuna očekivane odštete. Zračna luka je tek ovog proljeća uspjela naplatiti 673 tisuće kuna duga od LOT Polish Airlinesa.

Povjereniku je utužen dug od skoro milijun kuna kojeg je ostavio vlasnik avio kompanija Condor. U izvještaju uprave navodi se kako će to teško biti naplativo zbog stečaja bez imovine.

U izvještaju revizora kao i Uprave navodi se podatak od prijenosa 22.7 milijuna kuna poreznog gubitka jer nema porezne osnovice, a rok prijenosa je do 2025. godine.

Uprava Zračne luke predložila je skupštini da se gubitak iz 2020. godine pokrije tako što će 6.8 milijuna kuna biti na računu zadržane dobiti prethodnih godina, a 10.9 milijuna kuna prenijet će se na godine kada se opet ostvari na zadarskom aerodromu.