Putem Zoom platforme održana je završna konferencija projekta "Važnost prevencije glaukoma" koji su u Zadarskoj županiji provodili Zavod za javno zdravstvo i Poliklinika Lacrima. O važnosti provedenog projekta za stanovništvo Zadarske županije i njegovim ostvarenim rezultatima, govorili su dr. sc. Samir Čanović, dr. med. specijalist oftalmologije iz poliklinike Lacrima,  a prisutne je u ime Zavoda za javno zdravstvo Zadar pozdravila Ljilja Balorda, voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Ukupna vrijednost projekta je 904.441,71 HRK i financiran je u 100% iznosu sredstvima Europske unije. Provedba projekta krenula je 11. veljače 2020. i trajat će do 11. kolovoza 2021. godine. Projekt je usmjeren unaprjeđenju znanja i vještina zdravstvenih djelatnika i zaposlenika zdravstvenih ustanova Zadarske županije u području promocije zdravlja i prevencije glaukoma.

Svrha projekta je podizanje svijesti o važnosti prevencije glaukoma i mogućnostima usporavanja tijeka bolesti te smanjenja i odgađanja komplikacija, posebno sljepoće, koja može biti posljedica neliječenog glaukoma.

Kako je rečeno na konferenciji, projektne aktivnosti, temeljene na ideji višedisciplinarnog pristupa, podrazumijevaju edukaciju edukatora - budućih predavača, koji će stečena znanja integrirati u programe edukativnih radionica i u edukativne materijale. Radionice su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u slabije razvijenim područjima Zadarske županije.

- Odradili smo 25 radionica za 81 (60 žena i 21 muškarac) zdravstvenog djelatnika u pet mjesta diljem županije, odnosno u Benkovcu, Gračacu, Obrovcu, Preku i Sali. Također, dr. Robert Stanić sa splitskog KBC-a održao je od 7. - 10 prosinca online četverodnevnu edukaciju za djelatnike poliklinike Lacrima i djelatnike Zavoda za javno zdravstvo Zadar, kroz koje je ukupno obrađeno 16 aktualnih tema vezanih za glaukom - njegovu prevenciju i liječenje. Uz to, izrađene su edukativne brošure i letci o glaukomu te kreirana web stranica, ali i nabavljena dodatna oprema potrebna za liječenje i prevenciju ove bolesti, iznio je dr. Čanović.

Što je glaukom?

Glaukom je kronična progresivna bolest koja tijekom vremena rezultira oštećenjem ganglijskih stanica vidnog živca i posljedičnim gubitkom vida. Podaci Svjetske udruge za glaukom iz 2019. g. upućuju na to da je glaukom glavni uzrok sljepoće u svijetu a treći u Europi. Najčešće se javlja u starijoj životnoj dobi a karakteriziraju ga povišeni očni tlak i specifičan, bezbolan tijek bolesti uslijed kojeg dolazi do sužavanja vidnog polja, uz relativno dugo očuvanu centralnu vidnu oštrinu. Najčešći čimbenik rizika te zapravo jedini na koji možemo utjecati liječenjem, jest povišeni intraokularni tlak.

Procjene Svjetske udruge za glaukom ukazuju na to da je u 2019. godini približno 2% svjetske populacije starije od 40 godina bilo pogođeno glaukomom a zbog starenja stanovništva, glaukom postaje jedan od vodećih problema javnog zdravstva 21.stoljeća. Prema podacima Zdravstveno-statističkog ljetopisa Zadarske županije za 2018.g.u Zadarskoj županiji glaukom je imala 3051 osoba što čini udio ukupno oboljelih od glaukoma u odnosu na ukupan broj osiguranika u skrbi od 1,9% na razini Zadarske županije.

Prevencija glaukoma

Informiranost građana i rano otkrivanje glaukoma ključni su u usporavanju napredovanja bolesti. Glaukom nije izlječiva bolest, ali ranim početkom terapije usporava se njezino napredovanje. Stoga su redovni oftalmološki pregledi iznad 40-te godine života ključni za prevenciju i rano otkrivanje bolesti. Uz redovne preglede, održavanje dobrog zdravlja, zdrava prehrana, ne pušenje, tjelesna aktivnost svakako će dodatno doprinijeti smanjenju rizika obolijevanja od glaukoma.