Prošla je godina dana od početka realizacije Europskog projekta "Zaželi" u Općini Vrsi. Taj hvalevrijedan i za sve starije stanovnike značajan projekt provodi se od srpnja prošle godine. 

Gerontodomaćice Marijana, Renata, Neda, Marina, Nediljka, Kata i Tatjana svakodnevno obilaze i pomažu korisnicima programa u obavljanju raznih kućanskih poslova, a danas su svi skupa poput obitelji. Voditelj projekta Kristian Vukić zadovoljan je tijekom projekta, a vjeruje kako gerontodomaćice i korisnici dijele s njim jednako zadovoljstvo.

- U proteklih godinu dana kroz projekt "Zaželi" prošlo je pedeset korisnika od kojih neki nažalost više nisu s nama ili su jednostavno odustali zbog novonastalih životnih okolnosti. Pri pokretanju projekta i integriranju naših starijih sumještana u isti, postojala je određena sumnja kako će realizacija izgledati i hoće li poremetiti njihovu svakodnevnu, stalnu rutinu. Danas imamo sasvim drugu sliku - korisnici jedva čekaju posjet gerontodomaćica i raduju se svakom novom susretu, navodi voditelj projekta, Kristian Vukić koji uz kordinatora Šimu Stojaka povremeno posjećuje korisnike kako bi se informirao o njihovom zadovoljstvu i tijeku provedbe programa.

- "Zaželi" je i za nas i za korisnike prekrasno iskustvo koje nas obogaćuje i ispunjava. Naši korisnici često nam upute savjet, neku mudru izreku i slično. To je uistinu samo ono što smo mogli zaželjeti - radimo s ljudima i radimo ono što volimo, složno su ustvrdile gerontodomaćice na zajedničkom druženju povodom uspješne realizacije prve godine Europskog projekta.

- Svi smo kao lokalna samouprava ponosni na vas i vaš angažman u društvu. Naši stariji sumještani zaslužuju brigu i pažnju, a vjerujem kako su kroz ovaj projekt dobili ono najbolje. Želim Vam mnogo uspjeha i u budućnosti, zahvalno je rekao načelnik Perinić.

Korisnici projekta su većinom u osamdesetim godinama života, a kao najstarija među njima posebno se ističe baka Ivanica Babac, 92 - godišnja starica, koja živi sama u kućanstvu i svaki posjet gerontodomaćice doživljava kao "prozor u svijet" obzirom da zbog slabije pokretljivosti ne izlazi izvan dvorišta.

- Korisnici često preko naših gerontodomaćica zahvaljuju što smo im pružili priliku da budu dio projekta. Sreća koja se vidi na njihovim licima ili stisak ruke koji nam pružaju prilikom susreta posebna je nagrada koja se ne zaboravlja, govori nam Vukić i napominje kako korisnici mogu odahnuti, jer će se završetkom I. faze projekta u srpnju iduće godine nastaviti s novom, ali uz povećanje broja gerontodomaćica i shodno tome novih, potencijalnih korisnika.

- Nakon završetka prve faze projekta, zasigurno ćemo nastaviti s provođenjem istog, ali uz povećanje broja korisnika i radne snage. Naš primarni cilj je osigurati svim starijim stanovnicima Općine Vrsi brigu i skrb te pomoć u kućanstvu kako bi što ugodnije i bezbrižnije proveli umirovljeničke dane, zaključuje Kristian Vukić, voditelj projekta i voditelj računovodstva i financija Općine Vrsi.