Institut za javne financije predstavio je rezultate sveobuhvatnog istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. 

Kao i u dosadašnjim istraživanjima, županije su se pokazale kao najtransparentnije jedinice, a po prvi puta prosjek svih županija je 5,0. To znači da su sve županije objavile svih pet proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama. Riječ je prijedlogu proračuna (za 2021.), izglasanom proračunu (za 2021.), polugodišnjem (za 2020.) i godišnjem izvještaju o izvršenju (za 2019.) te proračunskom vodiču za građane (za 2021.).

S druge strane, gradovi su objavili u prosjeku 4,7, a općine 4,4 dokumenta. Prema prosječnoj transparentnosti svih lokalnih jedinica na svome području, vodeće su Međimurska, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija. Zadarska županija se prema kriteriju ukupne prosječne trasparentnosti nalazi na 10. mjestu u Hrvatskoj, a prema prosječnoj transparentnosti lokalnih jedinica na 13. mjestu (prošle godine bila je na 20. mjestu, op. a.).

Četiri grada s područja Zadarske županije ocijenjeni su maksimalnom ocjenom po razini transparentnosti proračuna - Benkovac, Nin, Zadar i Pag te čak 18 općina: Jasenice, Bibinje, Gračac, Pašman, Polača, Posedarje, Preko, Sukošan, Starigrad, Stankovci, Vir, Kukljica, Privlaka, Ražanac, Zemunik Donji, Lišane Ostrovičke, Vrsi i Galovac.

Četvorku su dobili grad Biograd na Moru i grad Obrovac te općine Tkon, Kali, Poličnik, Sali, Novigrad, Kolan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja. Općina Pakoštane ostala je na dvojci, dok je najgora Povljana koja je ocijenjena s nulom. Tamo je proračun pao s općinskom vlašću. "Jedinica" i "trojki" nema, a posebnu pohvalu autora dobila je općina Galovac koja je u godinu dana skočila s "nule" na maksimalnih "pet".

O istraživanju 

Ovim je istraživanjem obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica u razdoblju od studenog 2020. do travnja 2021.