Tijekom proteklog vikenda, zadarska policija pojačano je nadzirala promet na cestama radi spriječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Od 2. do 5. srpnja zabilježeno je 196 prometnih prekršaja: 69 prekršaja prekoračenja brzine, 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 10 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, šest prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja, četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, dva prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane te još 58 različitih prometnih prekršaja. Iz prometa je isključeno 29 vozača i četiri vozila. Na prometnicama ove Policijske uprave dogodilo se 28 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

U četvrtak, 1. srpnja oko 21.20 sati u Benkovcu, 42-godišnjak je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom i pod utjecajem alkohola od 2,33 g/kg, upravljao osobnim automobilom Volkswagen zadarskih registracijskih oznaka kojim je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru.

Također, prilikom kontrole prometa policijski službenici su u petak, 2. srpnja u 20 sati u Preku, zaustavili 40-godišnjeg vozača koji je upravljao mopedom zadarskih registarskih oznaka, prije stjecanja prava na upravljanje i bez zaštitne kacige. Vozač je isključen iz prometa te je prekršajno sankcioniran temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Nadalje, u subotu, 3. srpnja policijski službenici su u 11.34 sati na D-56 u Rašteviću zaustavili su 40-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom Opel zadarskih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 3,11 g/kg, a što je najveća koncentracija alkohola tijekom vikenda; u 18.20 sati na DC-08 u Murvici zaustavili su 34-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom Volkswagen karlovačkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 0,67 g/kg te za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja vozilima B kategorije i prije stjecanja prava na upravljanje, a u 20 sati na DC-08 u mjestu Crno zaustavili su 43-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom Fiat zadarskih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 2,19 g/kg.

Sva tri vozača su uhićena i smještena u službene prostorije policije do otrježnjenja nakon čega je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje te su privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama gdje im je određena mjera zadržavanja u zatvoru.

Istog dana u 20 sati u Srbu, prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili 33-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom Škoda zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,34 g/kg. Vozač je uhićen nakon čega je prekršajno sankcioniran temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U nedjelju, 4. srpnja prilikom kontrole prometa policijski službenici su u 21.20 sati u Ulici 72. Bojne Vojne policije zaustavili 38-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom Škoda zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,39 g/kg, a u 22.35 sati u Bilišanima 59-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom Ford zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,26 g/kg. 

Oba vozača su uhićena, nakon čega su privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Posla je bilo i u Bibinjama, gdje su u 17.50 sati na DC-08 zaustavili 61-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom Volkswagen zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,33 g/kg. Vozač je uhićen nakon čega je prekršajno sankcioniran temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su u petak na otoku Ugljanu proveli preventivno-represivnu akciju usmjerena na nadzor cestovnog prometa, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na tom području. U ovoj akciji ukupno je evidentirano 19 prekršaja, a radi se o vožnji bez korištenja sigurnosnog pojasa - četiri, zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja - četiri, vožnji bez vozačke dozvole - tri, vožnji neregistriranog vozila - tri, zbog nepropisnog parkiranja - dva te ostala tri različita prekršaja.

Počinitelji prekršaja sankcionirani su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U cilju veće sigurnosti prometa policija i dalje poziva na pojačan oprez uz dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa.