Predsjednik GO HDZ-a Šime Erlić javno je uputio odgovor predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću nakon što je kandidat za gradonačelnika koalicije Srcem za Zadar na proteklim lokalnim izborima dao intervju za Zadarski list.

U njemu, među ostalim, navodi kako je HDZ u opoziciji sve dok je on predsjednik Gradskog vijeća. Predsjednik zadarskog HDZ-a reagirao je i na dio Vučetićevog odgovora na pitanje o rješavanju problema u zaštiti i zbrinjavanju djece i žena kojeg je zaključio sljedećim riječima:

- Mi smo još uvijek poluprimitivno, plemensko društvo, puno toga nam je potrebno, ali ne možemo sve napraviti odmah jer je glavno obilježje plemena da se opire promjeni. Usprkos svemu, drago mi je ovo pleme, zato ga želim mijenjati. Nije ono odgovorno za ono što ne zna, ono brani korpus vlastitih iluzija u kojima odbijam sudjelovati. Zato sam, primjerice, u kazalištu i odsjedio dok su svi oko mene, na nogama, u plemenskom zanosu, pjevali pjesmu "Lijepa li si" (singl Marka Perkovića Thompsona op.a.), a ta plemenska pjesma negira povijest i geografiju, ali čuva plemensku svijest.

Evo reakcije predsjednika GO HDZ-a:

Nazvati Zadrane i društvo u kojem živite poluprimitivnim plemenom, u najmanju je ruku degutantno, pogotovo za osobu koja je postizbornim inženjeringom odabrana za predsjednika Gradskog vijeća. Nazvati domoljubnu pjesmu "Lijepa li si" plemenskom te sjediti za vrijeme njenog izvođenja u HNK Zadar, dok cijelo kazalište stoji i pjeva u sklopu obilježavanja 25. obljetnice VRO Maslenica, izraz je dubokog nesrazmjera vas i društva u kojem živite.

Ovim putem vas molim, prestanite vrijeđati Zadrane i molim vas poštedite nas vašeg "oslobođenja"... Kroz povijest smo se, nažalost, nagledali "osloboditelja" koji su nametanjem svojih ideologija porobljavali narode.

U vašim nastupima vidim upravo to - "mi ili oni", "anti-HDZ" i pozivanje na tobožnji pluralizam. Točnije, pluralizam mišljenja, koje se nužno mora poklapati s vašim stavovima i mišljenjem, inače vam je neprihvatljiv. Dakle, ne nudite vi nikakvo proljeće ni pluralizam, nego isključivo - novi apsolutizam.

Moram priznati da me čudi SDP, nekad ozbiljna stranka s integritetom pa s njima čak i Akcija mladih, čije vijećnike s iznimnom lakoćom vrijeđate kada kažete da su napokon politički "sazreli" time jer su se pokorili vama i stali iza vaše kandidature, iako se pokazalo da im je odluka o vašem postavljanju na čelo koalicije donijela povijesno najmanji broj mandata u Gradskom vijeću. Svega 4 SDP-u, odnosno 8 ako se igramo zbrajanja mandata kompletne koalicije.

Jedino je Enio Meštrović sa svojim alter-egom, Ričardom, ostvario značajniji uspjeh na ovim izborima. Treba mu za to odati priznanje, ali i on će trebati opravdati povjerenje birača i preuzeti odgovornost za odabir vas kao predsjednika Gradskog vijeća.

Napominjem ponovno, da vi ispred koalicije Srcem za Zadar samostalno nemate izborni legitimitet za predsjedanje Gradskim vijećem, utemeljen na broju osvojenih mandata, već ste isključivi odabir gospodina Enija Meštrovića za funkciju koju obnašate, a vrijeme će pokazati zašto vas je odabrao.

Prema tome ne možete od izbornog gubitnika preko inženjeringa kroz Gradsko vijeće voditi grad u sjeni. Za legitimno vođenje Grada trebate pobijediti na izborima za gradonačelnika, a to ste imali priliku napraviti na izborima 30. svibnja, ali ste - izgubili. Građani su rekli svoje i izabrali HDZ-ovog gradonačelnika Branka Dukića da obnaša tu dužnost sljedeće četiri godine.

Zato vas molim, ne obmanjujte građane vlastitom demagogijom nego odigrajte ulogu koja vam je dana.