Od sutra na snagu stupa nova odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se ukidaju ograničenja za događanja svih vrsta ako se radi o okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom, a za koje je nadležni stožer civilne zaštite lokalne samouprave prethodno dao svoju suglasnost.

Za ostale događaje, na kojima neće biti kontroliran Covid status prisutnih, ostaje ograničenje od 100 osoba, što se u praksi na događanjima na otvorenim prostorima diljem Hrvatske već pokazalo teško održivim.

Na te je organizacijske poteškoće na sastanku početkom tjedna voditelja Nacionalnog stožera, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, upozorio i načelnik gradskog stožera Ante Babić.

- Bit će to teško kontrolirati. Rekao sam i ministru da je nama Poluotok praktički kafić. Pokazao sam mu fotografiju feštice petkom u Varoši i objasnio mu kako je to zapravo ulica, a ne terasa kafića. Lako je kontrolirati objekte koji su odvojeni ili zatvoreni, ali kako kontrolirati kad se u jednom trenutku na ulici pronađe nekoliko stotina ljudi, što se zna preko ljeta, pogotovo kada je lošije vrijeme, dogoditi na Kalelargi?, prenio nam je Babić dio promišljanja sa sastanka s ministrom Božinovićem koji je na konferenciji za medije dao općenit odgovor na pitanje o tijeku radnog susreta.

Načelniku gradskog Stožera neshvatljivo je da je samo u Zadru i Zadarskoj županiji veći broj novozaraženih, no ističe kako je to pitanje za epidemiologe, te da je cijepljenje svakako najbolji lijek za povratak u staro normalno.