Uz uobičajen protokol  obilježavanja 30. godišnjica od osnivanja 112. brigade u Zadru večeras će motorizirani branitelji provesti svoje ratne suborce Gradom - do Puntamike a završit će uz zalazak suncu na Pozdravu suncu. Uvretira će biti mimohod uz pratnju Gradske glazbe koja također ove godine slavi veliki jubilej.

  Zadarska brigada osnovana je prije 30 godina.  Kroz prvu brigadu osnovanu na zadarskom području prošlo je 11 tisuća hrvatskih branitelja, a to je ujedno čini najbrojnijom brigadom Hrvatske vojske. Nažalost, 74 pripadnika su poginula, dva se vode nestalima, a više stotina ih je ranjeno. Svima je odana počast na Gradskom groblju gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalili svijeće podno Središnjeg križa.

- Ove obljetnice služe tome da se prisjetimo naših poginulih heroja a isto tako da zahvalimo svima koji su dali nemjerljiv doprinos ovdje u našoj zoni obrane Zadra i njegovog šireg zaleđa, a svakako da je brigada sudjelovala i na drugim područjima, rekao je Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade.

U ime predsjednika Vlade, izalsanik je bio ministar Davor Božinović. On je istaknuo kako su iz zadarske brigade narasle i stvarale se udarne postrojbe Hrvatske vojske. - Ovo je bila brigada iz koje je nastalo barem tri, četiri postrojbe veličine brigada koja je u konačnici zasjala u VRO Oluja, izjavio je Božinović, ministar unutarnjih poslova.

U prostorija udruge veterana 112. brigade otvorena je spomen soba u kojoj su fotografije poginulih i nestalih pripadnika zadarske ratne postrojbe.