Može li Zadarska županija privući goste koji troše 5 do 10 puta više od prosječnog turista, a u destinaciji ostaju u prosjeku dva do tri tjedna? Upravo takvi gosti, prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), dolaze u destinacije zdravstvenog turizma.

„Potencijal je ogroman i mi već godinama to znamo, samo je problem što ga očito ne znamo iskoristiti. Sve preduvjete imamo - stručnjake, opremu i infrastrukturu. Uz malo preinaka mislim da možemo napraviti čuda. Preinake se odnose na izgradnju hotela s 5 zvjezdica te širu ponudu koju dajemo. U 21. stoljeću ne možete ljudima pružiti sobe bez klime! Što se tiče zdravstvene usluge, mislim da smo tu na nivou svjetskih centara", poručio je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc, kao jedan od govornika na panelu kojeg su u petak u Centru za kreativne industrije u Zadru organizirali Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Najveći postotak, čak 80 %, u zdravstvenom turizmu otpada na privatne stomatološke usluge i estetsku kirurgiju.

„Mislim da taj omjer moramo preusmjeriti kako bi taj novac išao u javno zdravstvo. Riječ je o kompliciranijim zahvatima na kojima se više zaradi, a posjetitelji duže ostaju u Zadru, pa bi onda svi imali koristi od toga", poručio je dr. Karuc.

Izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić sa Sveučilišta u Zadru mišljenja je pak kako bi se trebali prvenstveno orijentirati prema lječilišnom turizmu.

„Osobno nisam za silinu širenja prema medicinskom dijelu zdravstvenog turizma, već lječilišnom turizmu koji nam je ostao neiskorišten, poput tri blata - ljubačkog, ninskog i paškog. Imamo i komad priče koji se tiče Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu. Uz to imamo i mogućnost razvoja wellnessa. Pogledajmo što je napravio nama blizak Lošinj, a Zadarska županija ima ne samo priobalni, već i lički dio", istaknula je Krce Miočić, inače voditeljica tima koji je izradio Strategiju razvoja turizma Grada Zadra za razdoblje 2016. - 2026. godine.

No, zbog čega taj potencijal do sada nije iskorišten?

„Postoji više različitih segmenata, počevši od toga da nismo imali dovoljno sredstava, a možda ni znanja", objasnila je Krce Miočić ističući kako je pozitivna stvar što je u strateškim ciljevima Nacionalne razvojne strategije Hrvatska 2030. zdravstveni turizam jasno prikazan kao specifični oblik turizma kojeg bi trebalo razvijati.

Što se tiče sredstava, ona su sada dostupna iz EU fondova.

„Hrvatskoj je na raspolaganju rekordan iznos - 24 milijarde eura, a upravo je područje zdravstva i turizma među prioritetima Europske unije u sljedećem razdoblju. Hrvatska i Zadarska županija imaju veliku komparativnu prednost jer, bez obzira na to što nekad čujete u medijima, imamo zdravstvene usluge koje su kvalitetnije, ali i dosta jeftinije nego u mnogim drugim državama Europske unije. Hrvatska ima veliki potencijal, a Zadarska županija kao plava i zelena županija, s dobrom prometnom povezanosti i kvalitetnim zdravstvenim uslugama, može puno toga ponuditi u ovom smislu, a EU sredstva se mogu iskoristiti kao pomoć svim projektima", poručio je hrvatski europarlamentarac Sokol.

Kao neke od tih projekta, župan Božidar Longin istaknuo je stvaranje jakog rehabilitacijskog centra u Biogradu, širenje usluge Psihijatrijske bolnice Ugljan, povezivanje kruzing kompanija s Općom bolnicom Zadar.

Na konferenciji „Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava" sudjelovali su i ravnateljica ZADRE NOVE Marina Dujmović Vuković, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta, Slavko Štefičar, te Mate Car s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.