Iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata 112. brigade pozivaju na sudjelovanje u svečanom obilježavanju 30. obljetnice 112. zadarske brigade HV. Uz branitelje ove, kako je nazivaju, „majke svih brigada", dolazak na obilježavanje su najavili brojni prestavnici Zadra, Zadarske županije kao i Republike Hrvatske.

- Do sada nam je potvrđen dolazak izaslanika predsjednika Republike Hrvatske general pukovnika Mladea Fuzula, koji je i sam bio zapovjednik 112. brigade, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i izaslanika ministra hrvatskih branitelja Vladimira Bergmana, kaže pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge 112. brigade.

Program obilježavanja jubilarne obljetnice

Program obilježavanja počinje u nedjelju, 27. lipnja 2021. godine. U 11 sati u Katedrali svete Stošije služit će se Sveta misa za poginule pripadnike 112. brigade.

U ponedjeljak, 28. lipnja 2021. godine u 9 sati na na Gradskom groblju Zadar položiti će vijence za sve poginule pripadnike 112. brigade i sve hrvatske branitelje brojne delegacije, od braniteljskih udruga, predstavnika ministarstava i lokalne samouprave do udruga žrtava, roditelja, udovica i drugih.

Nakon toga s početkom u 10 sati u prostorijama Udruge otvoriti će se Spomen soba posvećena poginulim i nestalim pripadnicima 112. brigade.

Po programu u 11 sati u prostoru Kneževe palače otvoriti će se Izložba fotografija i dokumenata 112. brigade HV, koja će biti otvorena do 12. srpnja 2021. godine. U večernjim satima održati će se mimohod Gradske glazbe Zadar ulicama Poluotoka. U organizaciji zadarskih motoklubova "Beštije", "Vuk samotnjak" i "Arbanasi" čiji su članovi velikim brojem i hrvatski branitelji predviđena je svečana vožnja ulicama Grada, od ulice Ante Starčevića, krug oko Poluotoka, sa zaustavljanjem na Pozdravu suncu.

Sve je to navedeno i u pozivnici koju je potpisao Organizacijski odbor na čelu s pukovnikom Markom Čulinom. Prvi ratni zapovjednik najstarije zadarske brigade HV-a, sada u ulozi predsjednika Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade HV-a pukovnik Marko Čulina.

Tijekom Domovinskog rata poginula 74 i dva nestala pripadnika 112. brigade

Poštovanje i pijetet poginulim, nestalim i umrlim suborcima

- Obilježavajući godišnjicu najstarije i najbrojnije zadarske brigade, majke svih vojnih postrojbi na našem području prigoda je da odamo pijatet i dužno poštovanje našim poginulim i nestalim suborcima.

Na tom putu i bitkama koje smo vodili više stotina naših pripadnika je teže i lakše ranjeno. Ovo je prigoda za sjećanje i na sve branitelje koji su nas napustili i poslije rata, a njih je ne mali broj. Upravo ovih dana napustio nas je naš pripadnik, poslije zapovijednik 7. domobranske pukovnije Danijel Telesmanić Did, istaknuo je Čulina, pozivajući sve pripadnike 112. brigade, časnike i dočasnike, vojnike kao i sve druge branitelje i braniteljice na sudjelovanje u programu obilježavanja ove značajne obljetnice.

- Kroz 112. brigadu u obrani i oslobađanju domovine sudjelovalo je preko jedanaest tisuća hrvatskih branitelja i braniteljica, što je čini najbrojnijom brigadom u Republici Hrvatskoj. Ove godine obilježavamo jubilarnu 30. obljetnicu naše slavne brigade, ponosa Zadra i Zadarske županije, svečano i zajedno s našim građanima, poručio je Marko Čulina.