Na konferenciji "Inovativni pilot projekti Zadarske županije u sektoru ribarstva i akvakulture" danas je u Kneževoj palači predstavljeno sedam pilot projekata tvrtki Zadarske županije, koje su za pokretanje inovativnih procesa u svom poslovanju dobili sredstva u ukupnom iznosu od 420.000 kn. Po 60 tisuća kuna dobili su Akvakultura, Marikomerc, Vele Mare, Kali Tuna te obrti SEASUN, Pidoća i Škrapa, a svima je zajedničko provođenje novih procesa i inovativnih metoda u poslovanju.

Ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije Vladimir Kovačević pozdravio je uzvanike, među kojima su bili državni tajnik Šime Mršić, župan Božidar Longin, europarlamentarac Tomislav Sokol, kao i predsjednik Županijske skupštine Antonio Vučetić sa zamjenicima. Istaknuo je kako je sinergija javnog, civilnog i privatnog sektora jedini način za postizanje dobrih rezultata.

- Ne radi se samo o financiranju radnih mjesta, nego i dobivanju novih znanja i tehnologija koje možemo uklopiti u razvoj ruralnih prostora.Pred nama su novo programsko razdoblje i izdašna sredstva koja nam daju priliku za povijesni razvoj. Svojim radom AGRRA je pokazala da je spremna za izazove novog programskog razdoblja te se stavlja na raspolaganje za učinkoviti rad na razvoju ruralnog prostora, rekao je Kovačević.

Župan Longin iznio je podatke prema kojima je Zadarska županija najribarskija u Hrvatskoj, vodeća u uzgoju bijele i plave ribe, a ribari ostvaruju gotovo 50 posto ulova cijele hrvatske flote.

- U svim projektima koje provodimo posebnu pozornost posvećujemo važnosti održivog razvoja. To naravno zahtijeva veliku pozornost i skrb kako bismo uspješno balansirali između korištenja mora u gospodarske svrhe, ali i njegove kvalitetne zaštite. Veseli me vidjeti različite tematike prijavljenih pilot projekata, koji pokazuju kako naše tvrtke prate posljednje svjetske trendove i svojim poslovanjem konkuriraju europskim i svjetskim tvrtkama u sektoru ribarstva i akvakulture, rekao je Longin.

Uoči samih dodjela vouchera Ivan Župan s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu održao je prezentaciju "Inovacijski potencijali Zadarske županije u akvakulturi". S jedne strane, u sektoru uzgoja bijele ribe imamo puno više inovacija, prije svega kroz introdukciju novih vrsta, pa se na ribarnici može kupiti kornatsku hamu, gofa ili zubaca. Uzgojni sistemi u odnosu na osamdesete godine također su značajni unaprijeđeni, s tehnologijom koja se prenosi iz najnaprednije industrije uzgoja, uzgoja lososa. Puno se pažljivije nego ranije odabiru lokacije za uzgoj, pa je utjecaj na okoliš značajno manji. S druge strane školjkarstvo je dosta skromno te ima veliki potencijal za rast.

Voditeljica projekta INVESTINFISH Ana Zubčić predstavila je odabrane projekte, među kojima su korištenje softwarea za detekciju i analizu uzgojene ribe, uspostava centralne platforme (web shopa) za objedinjavanje narudžbi živih školjkaša, mobilna školjkarnica, continuous linija uzgoja daganja, uvođenje softvera za sigurnost i higijenu u pogonu za preradu i distribuciju ribe i plodova mora, te korištenje biopredacije u osnivanja galeba klaukavaca od uzgajališta plave ribe (tune) tvrtke Kali tuna. Dobitnicima su danas uručene prigodne plakete.