Koriste li građani Zadra smeđe spremnike za razgradivi otpad na pravilan način i je li Čistoća dovoljno učinila na edukaciji građana o njihovom korištenju? Čitatelj našeg portala upozorava kako se oni ne koriste pravilno, a krivnja je i na jednima i drugima.

- Kao jedan od odgovornih stanovnika ovog grada svakodnevno razvrstavam otpad. I mogu reći da se količina otpada koji se baca u standardne zelene spremnike miješanog komunalnog otpada smanji za čak 70%, ali ono što me žalosti je kad vidim što naši sugrađani bacaju u smeđe spremnike za biorazgradivi otpad.

Na stranu da je cijeli postupak s prikupljanjem biootpada jako "nezgodno" riješen jer ljudi nemaju tzv. smeđe vrećice, ili su one prevelike te se događaju ove apsurdne situacije. Svaki put kad nosim svoje kore krumpira, banana, ostalog voća i povrća, nosim ih u plastičnoj vrećici. Plastičnim vrećicama u spremniku za biorazgradivi otpad nije mjesto, te njihov sadržaj iskrenem, a vrećicu bacim u narančasti spremnik. I čovjek bi pomislio da su i drugi tako domišljati pa će ili iskrenuti vrećicu ili biootpad donijeti u nekoj posudi, ali ne... Kao što se iz fotografija može vidjeti, ti spremnici su prepuni plastičnih vrećica! Sramota, neznanje, inertnost ili nešto drugo?

Tko je kriv? Građani koji ne znaju apsurdnost ove situacije ili Čistoća koja se uopće ne trudi educirati i informirati građane? Moje mišljenje je da u Čistoći snose veći dio krivnje jer očito misle da je dovoljno postaviti spremnike, nalijepiti info naljepnice i to je to.

Moje pitanje ide i Čistoći. Kad prikupe ovakav biootpad u plastičnim vrećicama, odvajaju li ga ručno ili jednostavno sve bace na deponij? Čisto da znam ima li smisla da se ja mučim s razvrstavanjem ovakvog otpada...