Sukladno Planu aktivnosti organizacije ROADPOL-a na području država članica, proteklog je vikenda na području PU zadarske održan 24-sati pojačani nadzor sudionika pod utjecajem alkohola i droge u cestovnom prometu. Povodom toga, a na njihov poziv, Zadrani su od 4. do 15. lipnja predlagali lokacije na kojima su smatrali dodatan nadzor nad pijanim ili drogiranim vozačima, prijeko potrebnim.

- Na prijedlog građana, akcija se u gradu Zadru provodila na sljedećim prometnicama: Domovinskog rata, Splitska ulica, O.K. Trpimira - caffe bar Barka, Liburnska obala i dr. Franje Tuđmana. Diljem županije, proveden je dodatan nadzor u Stankovcima (državna cesta D-27), Kakmi (državna cesta D-503), sv, Filipu i Jakovu i Turnju (DC-08) te Jankolovici (D-503) i u Biogradu na Moru (ulica Dr. Franje Tuđmana), doznajemo iz zadarske policije.

Tijekom akcije zadarski "plavci" zaustavili su 173 vozila i "uhvatili" 11 vozača koji su upravljali pod utjecajem alkohola. Rekorder je 63-godišnji vozač osobnog automobila koji je u 21:40 sati u Šoputu (D-27) zatečen s 1,86 promila alkohola u krvi. Dobra je vijest da niti jedan od ukupno 173 vozača nije bio pod utjecajem droga. 

Uvidom u podatke o greškama vozača koji su prouzročili prometne nesreće, za razdoblje 2021. godine, ističe se podatak da je alkohol kao greška vozača utjecao na 57 od ukupno 483 prometnih nesreća, što je u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, kada se dogodilo ukupno 417 prometnih nesreća, povećanje za 19,2 % (sa 46 na 57 PN). Iz relativno negativnih trendova, vidljivo ja da vožnja pod utjecajem alkohola i /ili droga i dalje rezultira s najtežim posljedicama.

- Sve sudionike u prometu molimo za  povećan oprez i štovanje temeljnih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i održalo povoljno stanje sigurnosti na našim prometnicama, poručili su iz PU zadarske.