Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i gradonačelnik grada Benkovca Tomislav Bulić danas su u Benkovcu svečano potpisali ugovor za projekt „1RP2 - Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre, 2. faza".

U prvoj fazi projekta provedene su aktivnosti pripreme i izvedbe infrastrukturnih radova, odnosno rekonstrukcija buduće zgrade gradske uprave, postojeće zgrade gradske uprave, uređenje okoliša i trga oko zgrade gradske uprave i završetak popločavanja šetnice. Ukupna vrijednost projekta „1RP2 - Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre, 2. faza" iznosi 9,87 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 7,87 milijuna kuna.

- Kroz ovaj projekt izgradit ćemo dvije zgrade za socijalno stanovanje s 12 stambenih jedinica na Kaštelu i vanjsku pozornicu za naše udruge, mlade i za kulturni život. Treći dio projekta bit će Centar za nacionalne manjine koji ćemo napraviti na istočnome izlazu iz grada. To je zaista vrijedan projekt, jedan od onih iz financijskog plana, rekao je Bulić.

Gradonačelnik Benkovca ističe kako zbog koronakrize grad nije mogao potpisivati nove projekte, ali je napomenuo kako su u nabavi projekti mreže domova i Benkovačkoga sajma, za koje vjeruje da će se uskoro potpisati ugovori.

Ministrica Tramišak kazala je kako se ovim ugovorom ulaže u grad Benkovac, odnosno pilot područja malih gradova u svrhu demografske, gospodarske, socijalne i sve ostale regeneracije područja koja su bili pogođena ratom.

- Grad Benkovac pokazao je da razmišlja o zadržavanju mladih obitelji u gradu, posebno putem izgradnje dvanaest stambenih jedinica kojima će se omogućiti kvaliteta života i podizanje standarda života onim skupinama u društvu koje su u riziku od siromaštva te imaju socijalnu potrebu. Istovremeno će se otvoriti mogućnost privlačenja stručnih kadrova deficitarnih zanimanja koja nedostaju u gradu, sve kako bi kvalitetnije pružali javne, društvene, socijalne i obrazovne usluge, rekla je Tramišak.

Naglasila kako će ovo biti jedan od važnijih pilot projekata koji će se preslikati na druge dijelove Hrvatske upravo zbog važnosti izgradnje ovakvih stambenih jedinica u cilju privlačenje mladih u deprivirana područja Republike Hrvatske.

- U ovome projektu vodite računa o društvenom tj. socijalnom životu građana i turističkim uslugama, ali i o nacionalnim manjinama, što znači inkluziju i integrirano društvo. Važno je spomenuti da smo kroz provedbu pet pilot područja ratom pogođenih malih gradova prepoznali potrebe diljem RH. Upravo ovakvim konkretnim i fokusiranim ulaganjima dajemo im značajniji zamah u razvoju, to ne samo u društvenim i socijalnim strukturama, već i u gospodarstvu koje jedino može rezultirati ostanku mladih, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Najavila je kako će se kroz programsko razdoblje 2021.-2027., na ciljane pozive novog operativnog programa, moći prijaviti grad Benkovac, a tako i sva ostala potpomognuta područja.

- Spomenula bih gospodarstvenike s potpomognutih, brdsko-planinskih, pa i otočnih područja te ciljana fokusirana ulaganja. Dodatna inicijativa su urbana područja, tj. gradovi sjedišta županija, koji će postati ITU gradovi i imati svoju raspoloživu alokaciju. Svojim primjerima pokazali ste da se može kvalitetno raditi i usmjeravati sredstva, pa vjerujem da ćete nove projekte koje planirate pronaći u novim pozivima, zaključak je današnjeg sastanka u vrijednu svrhu.