Occamova oštrica ili Ockhamova britva poznati je logički princip koji kaže da je istinita ona tvrdnja koja je ujedno i najvjerojatnija. Količina pretpostavki treba biti što je moguće manja, a ako imate dvije teorije koje predviđaju isto, odaberite jednostavniju. U narodu se proširila izreka koja objašnjava ovaj princip: "Ako nešto hoda kao patka, glasa se kao patka, onda je to vjerojatno patka".

Kako ćemo onda objasniti činjenicu da Zadarska županija, posebice Grad Zadar, imaju najgore brojke u Hrvatskoj što se tiče zarazom koronavirusa? Danas je registirano 37 pozitivnih, jučer 24. U Zadarskoj županiji aktivno je 138 slučajeva, u deset puta većem Zagrebu 58, u Splitsko-dalmatinskoj 43, a u Istarskoj 3 slučaja!

Objašnjenje sažeto iz nekoliko izjava različitih aktera ove priče moglo bi biti ovakvo: "Da, u Zadru se održala košarkaška utakmica, na kojoj je u dvorani bilo između 3 i 5 tisuća ljudi, bez zaštitnih maski, bez mjerenja temperature, popisa nazočnih, koji su tijekom cijele utakmice skandirali i pjevali. Na ulicama je kasnije, također uz pjevanje, slavilo nekoliko tisuća ljudi. Međutim, samo je nekoliko slučajeva povezanih s utakmicom, dok su deseci slučajeva vezani uz privatna slavlje poput krizmi i pričesti, kakve se održavaju i u drugim županijama, ali eto u njima se nije proširila zaraza".

Službeno, tek je nekoliko pozitivnih priznalo da su bili na utakmici. Neslužbeno, taj broj je veći, ali dio testiranih nije naveo nazočnost na utakmici, vjerojatno kako bi od samoizolacije zaštitio veći broj prijatelja. Na takvim se podacima nije niti inzistiralo, iako se posumnjalo kako su neki od testiranih na utakmici ipak bili. Na kraju, kad je prošlo dovoljno vremena, "začujuđujuće" se pojavio podatak o većem broju pozitivnih nego bilo gdje u Hrvatskoj.

U odnosu na ostatak Hrvatske, nema okolnosti koja bi do ovakvih brojki dovela, osim sporne utakmice. Kako se to nikada neće dokazati, vratimo se starom Ockhamu: Da, okupljanje na utakmici dovelo je do porasta zaraženih u Zadru. Nadajmo se samo da će zbog vremenskih prilika i procijepljenosti taj trend biti brzo zaustavljen. Nastave li se ovakve brojke, to neće proći nezapaženo niti kod stranih vlada koje daju preporuke o odlasku u pojedino područje. Odlazak turista ovog bi ljeta bio veća pošast od korone...