Na Sveučilištu u Zadru jutros je održana komemoracija za Danijela Telesmanića Dida, ratnog zapovjednika 7. domobranske pukovnije Zadar, koji je preminuo u ponedjeljak u 82. godini nakon duge i teške bolesti. Počast legendarnom zapovjedniku na Sveučilištu su uz članove obitelji odali njegovi suborci, još jedan zapovjednik ove postrojbe Danijel Kotlar, general Ante Gotovina, župan Božidar Longin, prijatelji i poznanici.

- Bio je veliki ratnik mekana srca, a kada bi se prisjećao tih vremena nije mogao suspregnuti suze. Uvijek je išao prvi. Nadimak Did dobio je za vrijeme rata, kada je unuk iz Amerike nazvao zapovjedništvo i tražio svog dida, rečeno je na komemoraciji.

Kao poduzetnik uključio se dragovoljno u Domovinski rat kroz 112. brigadu. U listopadu 1992. prelazi u Domobransku pukovniju, a u lipnju 1994. postaje njezin zapovjednik, nakon odlaska Kotlara na drugu dužnost. Sudionik je akcija Oluja, Bljesak i Maestral, te je za svoj ratni put odlikovan s više odlikovanja. Bio je aktivan član ronilačkog i streljačkog kluba te lovačkog saveza.

- I ti si se Dide priključio hrvatskoj gardi nebeskoj. Tebe i našeg Đovanija na isti dan izgubili su Zadar i Hrvatska. Ratovati s Didom bila je privilegija i velika odgovornost. Bio je dio garde koja je ispisala najveće trenutke hrvatske države, u isto vrijeme dobar i plemenit, brižan prema suborcima. Zadnje godine bile su obilježene gubitkom kćeri i supruge, s čime se hrabro nosio, kao i bolešću koja ga je pratila zadnje četiri godine. Posljednji put kad sam ga čuo prije nekoliko dana, kada je bio na kisiku u bolnici, rekao je da sve pozdravim. Prvi put nije rekao "vidimo se", rekao je u svom govoru Danijel Kotlar.

- Svojom energijom pokretao je sve oko sebe. Postoje ljudi za koje se čini da su oduvijek ovdje i da nikada neće otići, on je bio jedan od njih. Nosio je u sebi karizmu vođe, a istovremeno bio topli i dragi čovjek, istaknuo je župan Longin, koji je s Telesmanićem prijateljevao od osnovne škole.

Uzvanici su se na ulazu mogli upisati u Knjigu žalosti, uz koju su bila izložena Telesmanićeva ratna odlikovanja. Ispraćaj je danas u 15 sati na Gradskom groblju, misa zadušnica u 18 sati u crkvi Sv. Šime, a pogreb će biti sutra na njegovom rodnom Olibu.