Neoprezni biciklist koji je iz Ulice Sirac kod OŠ Petra Preradovića skrenuo desno u jednosmjernu Ulicu Ruđera Boškovića, izazvao sudar s motociklom, pri čemu je vozač motocikla zadobio teške tjelesne ozljede, izrečena je uvjetna kazna od šest mjeseci zatvora.

Ovaj sada 61-godišnjak je prije 10 godina, 13. srpnja 2011. u 17,00 sati, u Zadru, na raskrižju ulica Sirac i Ruđera Boškovića, skrenuo je udesno u jednosmjernu ulicu Ruđera Boškovića odakle je iz suprotnog smjera naišao motocikl kojim je upravljao muškarac vozeći putnicu. Vozač je udario prednjim lijevim više bočnim dijelom motocikla u prednji lijevi bočni dio njegovog bicikla, pri čemu je motocikl pao na kolnik na desnu bočnu stranu, a tom prilikom vozač motocikla zadobio krvarenje u spojnicu lijevog oka, prijelom luka lijeve jagodične kosti i serijski prijem 4.-8. desnog rebra s prodorom zraka u desno prsište i manjim nagnječenjem pluća.

Skrenuo sa Sirca prema rivi
U zapisniku Postaje prometne policije Zadar navedeno je da je toga dana u 17 sati S. K. upravljao biciklom, a kretao se ulicom Sirac iz smjera sjeverozapada u smjeru jugoistoka. Dolaskom na raskrižje s Ulicom Ruđera Boškovića skreće udesno, dok se iz smjera jugozapada kretao motocikl kojim je upravljao G. R., koji je imao zaštitnu kacigu na glavi, a na motociklu se kao putnica nalazila S. R. Tada motocikl s prednjim dijelom udara u prednji dio bicikla nakon čega motocikl skupa sa vozačem i putnikom pada na kolnik na desnu bočnu stranu, a potom i bicikl skupa sa vozačem pada na kolnik na desnu bočnu stranu. U prometnoj nesreći vozač bicikla zadobio je lake tjelesne ozljede, dok je vozač motocikla zadobio teške tjelesne ozljede i zadržan je u Općoj bolnici, a putnica s istog motocikla lake tjelesne ozljede.

U to vrijeme na označenim parkirnim mjestima sa sjeverozapadne strane nalazila su se dva pravilno parkirana vozila koja je krenuo obilaziti. Budući da u trenutku međusobnog uočavanja od vjerojatno svega oko 0,8 sec. i na međusobnoj udaljenosti od svega oko 13,9 m, okrivljenik i oštećenik nisu više bili u mogućnosti da bilo kakvom tehnički svrsishodnom reakcijom kočenja ili skretanja izbjegnu međusobni kontakt svojih vozila, došlo je do sudara.

Visoki troškovi vještačenja
Okrivljenik je tijekom cijelog postupka negirao da bi bio kriv za predmetno kazneno djelo, te je na raspravi 3. ožujka 2021. naveo da je išao iz ulice Sirac, kretao se biciklom po nogostupu, a kako je bilo mnogo pješaka nije mogao voziti i s nogostupa se spustio na kolnik biciklom. To je učinio jer nije mogao prolaziti i da je njegova greška što nije sišao s bicikla i gurao ga pored sebe. Istakao je da se kretao po parkirnom mjestu i tu nije bilo parkiranih vozila, već se mislio vratiti na nogostup, no odjednom je velikom brzinom u toj okuci došao oštećenik i on je udario direktno u njega, tako da je udario u njegov prednji kotač i skroz ga savio, te je on pao na desno, a oštećenik je svojim motorom otišao na svoju desnu stranu. On nije klizao po podu i nije pao, nego je otišao u stupiće koji su i danas tamo i tamo je pao i udario se, a njegova suvozačica ostala na nogama.

Ovim i ovakvim tvrdnjama okrivljenika sud nije povjerovao kao istinitima ili vjerodostojnima, već ih smatra selektivnima, neobjektivnima, neistinitima i usmjerenima ka umanjenju kaznenopravne odgovornosti. S obzirom na to da je okrivljenik tražio brojna vještačenja tijekom postupka, zbog čega se postupak i odužio, sada će morati platiti troškove vještaka od blizu 20 tisuća kuna te još 2.000 kuna troškova spora. Oštećenik je postavio imovinskopravni zahtjev u iznosu od 100.000 kuna.