Nakon što je utvrđen uzrok požara u kući iz 14. stoljeća koji se proširio i na susjednu zgradu, na ulazima je osvanuo napis - Ulaz na vlastitu odgovornost.

Na prvom katu, sa strane Ulice Elizabete Kotromanić gdje je izbio požar, u ateljeu Maričić, stavljena je zaštita na prozore. Vatrogasci su uz pomoć tehnike i djelatnika Nasada jučer skidali ostatke opožarenog krovišta kako bi se izbjegla opasnost po prolaznike u Ulici Mihovila Klaića i okolnima ulicama. Ljeto je, sezona i gužva te zgradu prvo treba zaštiti, najavio je resorni pročelnik Tomislav Korona.

U zgradu su, naravno, ušli oni kojima je toj kući bio cijeli život. Sa suzama u očima, odvjetnik Ivan Rudić jutros nam je rekao kako je cijela njegova obitelj plakala kad su vidjeli da je njegov ured ostao netaknut. Božjim čudom, kazao nam je Rudić, vatra čiji je prvi dim upravo on osjetio, zaobišla ga je. Svud oko prostora u kojem Rudić već desetljećima ima ured, katastrofično je.

Nije teško pretpostaviti da se unutrašnjost te zgrade treba srušiti. Kazao je to je na današnjem sastanku i zadarski statičar nakon prvog izvida. Ni to nije teško zaključiti s obzirom da se zna kako su natopljene vezivne grede kojima se širio požar. Kada se osuše, za pet, šest dana, one će biti novi uzrok opasnosti u toj građevini. 

Krovište je urušeno, to su svi vidjeli sa snimkama iz zraka. Kakve će štete biti u prizemlju, gdje se nalaze poslovni prostori Grada Zadra, to će također vrijeme pokazati.

Danas je, doznajemo, održan sastanak u gradskoj upravi na kojoj je zadarskim obrtnicima ponuđen zamjenski prostor. Naravno, ne na tako atraktivnoj lokaciji kao što im je ova, na „kantunu" Narodnog trga.

Grad Zadar je suvlasnik prostora, a Zadar stan kojem je svojedobno Grad predao sve svoje prostore i stanove, upravitelj. Danas se nismo uspjeli čuti s novim direktorom Dubravkom Burićem da nam kaže što će oni poduzeti. Prostor je osiguran kod Euroherca koji mora napraviti svoju procjenu štete.

U cijelom zgarištu samo je jedan stan korišten za življenje jedne obitelji i to pomlađene. Davor Valčić, naš kolega s Radija 057, dobio je noćas sina Emanula koji tko zna kad će doći u svoj dom. Prije toga je Davor reagirao na one koji komentiraju njegovu navodnu sebičnost i korištenje medijske pozicije koju prenosimo.