Na području zemalja Europske unije provodit će se ciljane aktivnosti vezane uz sigurnost prometa na cestama, pa će se tako i na području PU zadarske provesti 24-satna akcija „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola ili droga".

U subotu, 19. lipnja od 7 sati pa do nedjelje, 20. lipnja do 7 sati provesti će se pojačani nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu.

Najavljena akcija će se provoditi na mnogobrojnim lokacijama na području Zadarske županije, a koje su dijelom izabrane i na prijedloge građana.

Akcijom je predviđeno provođenje mjera usmjerenih na ostvarivanje veće razine sigurnosti u prometu, s ciljem sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, kao i drugih težih prometnih prekršaja nepridržavanja ograničenja brzine, nepropisnog kretanja kolnikom, nepoštivanja prednosti prolaska, nepropisnog pretjecanja, prekršaja vozača prema pješacima, nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima, nepropisne uporabe mobitela u vožnji i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća, te će se osobita pozornost posvetiti recidivistima.

- Kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu te kako bi izbjegli moguće sankcije, savjetujemo vozačima da poštuju prometne propise, ne konzumiraju alkoholna pića, droge i nedopuštene lijekove prije i za vrijeme vožnje, odnosno u vrijeme kada misle biti sudionici ili sudjelovati u cestovnom prometu. Zahvaljujemo građanima koji su svojim prijedlozima pridonijeli u provođenju spomenute akcije. Njihovi prijedlozi uvršteni su u popis lokacija na kojima će se obavljati nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga, poručili su iz zadarske policije.