Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića iz Zadra provela je Erasmus+ projekt "Novim znanjima za zdravije sutra" u okviru kojega je umjesto planirane fizičke mobilnosti provedena virtualna mobilnost. Učenici smjera Tehničar nutricionist odradili su dogovorenu mobilnost s partnerskom ustanovom iz Portugala, bez da su putovali dalje od školske učionice. To je prvi uspješno proveden projekt virtualne mobilnosti u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i dokaz je kako je moguće provesti online mobilnost onda kada fizička nije moguća.

Erasmus+ KA1 projekt „Novim znanjima za zdravije sutra" odobren je 2019. godine, a obuhvaća mobilnost 19 učenika, tehničara nutricionista, na stručnu praksu u Portugal te zasebno stručno usavršavanje 9 nastavnika stručnih predmeta iz područja prehrane. Planirani obrazovni ishodi mobilnosti što se tiče učenika su razumijevanje principa dijetoterapije, izrada personaliziranih planova prehrane po određenim dobnim skupinama, metaboličkim poremećajima i bolestima, usvajanje znanja o promicanju zdrave (pre)hrane i zdravog stila života te razumijevanje važnosti poduzetništva u prehrambenoj industriji.

- Naši učenici su u ožujku 2020. godine trebali otputovati u Bragu u Portugalu, međutim zbog pandemije uzrokovane korona virusom cijela mobilnost je odgođena svega dva dana prije putovanja, na veliko razočaranje naših učenika. Razmišljajući o daljnjim mogućnostima u novonastalim okolnostima shvatila sam kako se obrazovni ishodi mogu ostvariti putem online mobilnosti. Na sreću, praksa nije bila vezana uz alate i strojeve kojima bi učenik trebao ovladati, kako je to slučaj u većini mobilnosti, već su učenici trebali naučiti izraditi planove prehrane za određene skupine ljudi, savjetovati klijente, promovirati zdravu hranu i zdrave načine života. Izazov je bio još veći jer smo se odlučili na dodjelu ECVET bodova tako da smo morali dobro razraditi sustav ocjenjivanja i priznavanja stečenih ishoda učenja. Nakon temeljitih konzultacija s ravnateljicom Jelenom Gulan i projektnim timom, krajem veljače 2021. upustili smo se u avanturu organiziranja online mobilnosti, rekla je koordinatorica projekta Bruna Bišćan.

Zajedno s projektnim partnerom agencijom BragaMob razradili su koncept realizacije mobilnosti te je dogovoreno da će učenici putem Zoom platforme slušati predavanja mentora iz Brage i to u sate i dane kada po rasporedu imaju praktičnu nastavu.

Učenice Elizabeta Stipanov, Sara Delija i Marija Magdalena Ribarić kažu da ih je mentorica iz Portugala upoznala s portugalskom kuhinjom i namirnicama koje se kod njih često koriste, kao i s osobitostima veganske i vegetarijanske prehrane. Isto tako, primjećuju da su napredovale u poznavanju engleskih stručnih termina u svijetu prehrane, nutricionizma i dijetoterapije, što ih je potaklo da se oslobode u komunikaciji na engleskom jeziku. Najizazovniji i najzanimljiviji zadatak bio im je osmišljavanje poslovnog plana za tvrtku kojoj je svrha prodaja i promocija zdrave hrane. Također, učenice ističu zanimljiv pristup radu i učenju jer je naglasak stavljen na zadatke u kojima treba pokazati kreativnost i inovativnost u rješavanju problema.