Dugi zastoj radova na gradilištu dnevne bolnice završit će raskidom ugovora sa slovenskim izvođačem radova, tvrtkom Solida.

"S obzirom na to da izvođač radova u ugovorenom vremenskom roku nije ispunio svoju obvezu, zbog zaštite interesa Opće bolnice Zadar, pokrenut je postupak raskida ugovora", napisao nam je ravnatelj Željko Čulina.

Taj odgovor je bio očekivan od prve objave u travnju na našem portalu da na gradilištu, što mogu vidjeti građani kao i zaposlenici bolnice, nema radnika i ne odvijaju se radovi. I dok su nas Slovenci uvjeravali da nije tako, potvrdio nam je to i službeno voditelj projekta, zadarski inženjer Nenad Šužberić. Posljednji materijal za izolaciju prebačen na gradilište još je uvijek na istom mjestu.

„Sukladno nalogu nadzorne službe o postupanju u skladu s odredbama o raskidu ugovora, izvođač je u obvezi prekinuti sve daljnje radove osim onih koje naredi Nadzorni inženjer u svrhu zaštite života i imovine ili sigurnosti radova, predati dokumentaciju Izvođača, postrojenja, materijale i druge radove za koje je Izvođač primio plaćanje, ukloniti sva ostala sredstva s gradilišta (osim onoga što je neophodno radi sigurnosti) te napustiti
gradilište", najavio je ravnatelj Čulina.

On napominje kako raskid ugovora neće utjecati na daljnji tijek financiranja projekta za koji je bolnica dobila 50 milijuna kuna. "Sukladno važećim propisima zatraženo je produljenje ugovora o financiranju iz EU sredstava iz objektivnog razloga koji se odnosi na nemogućnost Opće bolnice Zadar da svojim aktivnostima prevenira prekoračenje roka izvođenja radova", navodi se u informaciji koju smo dobili iz Ravnateljstva bolnice.

Središnja agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, koja o tome odlučuje, upoznata je sa situacijom na gradilištu dnevne bolnice.

I sada na žalost moramo podsjetiti kako zadarska bolnica ima „pegulu" s prekinutim građevinskim zahvatima koji nikada nije osvijetljen na dovršetku Poliklinike.

Ugovor s izvođačem radova potpisan u travnju 2019.

Solida je uvedena u posao u lipnju 2019. godine, a ugovoreni rok je bio 16 mjeseci. Bolnica bi trebala aktivirati bankovno jamstvo Solide koja je izabrana na ponovljenom natječaju s ponudom od 37.6 milijuna kuna bez PDV-a. Početna cijena je bila 32,2 milijuna kuna bez PDV-a.

Projekt dnevne bolnice počeo se pripremati 2013. godine. Kad će biti gotov, nitko ne zna, kao ni kad će u podrum te nedovršene zgrade biti instaliran uređaj za zračenje (linearni akcelerator).

Upravo na tom dijelu gradilišta vidljivo je i danas nekoliko radnika. Teško da će oni završiti taj podrum i staviti ga za ploču. Svojedobno nam je šef gradilišta rekao da im za to treba 15 dana. Neki su  iz zgrade iznosili alat, vjerojatno se radi o podizvođačima.