Dvanaest stabala crnike koja se nalaze na trasi buduće četverotračne prometnice u Ulici dr. Franje Tuđmana presadit će se u dvorište Opće bolnice Zadar, zaključak je tematskog sastanka na kojemu su jučer na gradilištu sudjelovali predstavnici Grada Zadra, stručnjaci iz tvrtke Nasadi, predstavnica Europskog centra za međusektorsku suradnju (IMPACT CENTAR) te predstavnici izvođača radova, tvrtke Lavčević.

- Na zadovoljstvo svih sudionika postignut je dogovor, te je zaključeno da se stabla crnike presađuju na novu lokaciju unutar kruga Opće bolnice Zadar. Zadarska tvrtka Nasadi će Gradu Zadru i izvođaču radova osigurati stručnu i tehničku pomoć te preuzimanje i brigu o stablima do trenutka dok se ista ne presade na novu lokaciju u sklopu Opće bolnice Zadar, navodi se u priopćenju Grada Zadra. Tema sastanka bila je i sadnja novih 70 stabala koja se planira u sklopu ovog projekta.

Radovi rekonstrukcije predviđaju novu četvorotračnu prometnicu u dužini od 890 metara, s obostranim nogostupima i biciklističkim stazama te implementaciju inteligentnog prometnog sustava koji nudi prioritet vozilima javnog gradskog prijevoza. Tako će cjeloviti planirani obuhvat rekonstrukcije omogućiti optimizaciju prometnih tokova, učinkovitije upravljanje prometom te bolju informiranost vozača. Novoobnovljena trasa proširene ceste omogućiti će vožnju duž Ulice dr. Franje Tuđmana bez zastoja, ali i bitno utjecati na smanjenje štetnih plinova.

Nakon prve faze radova koja je izvedena uz zatvaranje dijela parkirališta, slijedi zatvaranje prometnice i nova prometna regulacija, o čemu će se javnost izvijestiti.