Nastavljaju se ugovorena dežurstva HGSS-a u Nacionalnom parku Paklenica. tako su proteklog vikenda dežurala četiri spašavatelja HGSS Stanice Zadar.

Dežurni spašavatelji dežuraju boraveći i krećući se kanjonom Velike Paklenice, prate i komuniciraju sa planinarima i penjačima, uočavaju eventualne opasnosti i rizike te poduzimaju preventivne radnje. O uočenim pojedinostima koje bi mogle ugroziti sigurnost posjetitelja, obavještavaju NP Paklenica koja ih prema mogućnostima uklanja.

- Subota je prošla bez intervencije, međutim u nedjelju su se desile čak tri nesreće. Jedna je bila na prometnici kada je vozilo srušilo biciklistu. Druge dvije zahtijevale su intervenciju dežurnih članova HGSS-a, naveli su u priopćenju.

Na poziv iz centra 112 stiže dojava o unesrećenoj planinarki na Vidakovom kuku. Sumnja se na prijelom zgloba ruke koji je strana državljanka zadobila pri padu. Uspjela je dozvati u pomoć veću grupu planinara koji su bili u blizini, a među kojima je bio i član HGSS-a. Imobilizirali su joj ozljedu i pozvali pomoć. Dežurni spašavatelji stigli su sa nosilima, no kako se osoba mogla uz malu pomoć spašavatelja samostalno kretati, dopraćena je do vozila odakle je prevezena do HGSS središta gdje je predana osoblju Hitne medicinske pomoći.

Upravo kako se završavala prva akcija, stiže dojava o drugoj unesrećenoj planinarki, također stranoj državljanki, na stazi Pjeskarica u NP Paklenica. Osoba je pala i osjeća bol u donjem dijelu leđa, a zadobila je i udarac u glavu. Dežurni spašavatelji i vozilo HMP odmah su krenuli na intervenciju te UT 2000 nosilima djelatnici parka i spašavatelji prebacuju ozlijeđenu ženu do prometnice i predaju medicinskom osoblju.