Na današnjem otvaranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone u Policijskoj upravi zadarskoj, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je aktualnu temu - reakciju njegovog kolege iz Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je u nedjelju demonstrativno napustio kafić u Zadru nakon što konobarica nije udovoljila njegovom zahtjevu da stavi zaštitnu masku.

- Postoji odluka Stožera o nošenje zaštitnih maski iz listopada 2020. godine, a koja pogotovo za djelatnike u ugostiteljstvu propisuje tu obvezu. Beroš je, po meni, postupio na jedini način na koji ministar zdravstva može postupiti. Ako je itko pozvan i ako itko treba ukazivati na mjere zaštite od epidemije, u vrijeme dok ona traje, onda je to ministar zdravstva, istaknuo je Božinović.

Kada su novinari naglasili kako konobarica ima respiratornih problema, zbog kojih ne može nositi masku, Božinović je dodao:

- Nažalost, da je gospođa to odmah iskomunicirala, siguran sam da ne bismo danas o ovome pričali. Koliko sam razumio, ona ima i liječničku potvrdu, ne znam zašto to odmah nije rečeno. Ministar bi to uvažio jer je, prije svega, liječnik, poručio je Božinović.

Na pitanje o održavanju više koncerata bez pridržavanja mjera, a koji su se proteklog vikenda odvijali u drugim županijama, Božinović je rekao kako on ne zna za takve događaje.

- Međutim, ukoliko postoje, postoji odgovornost svih koji su u sustavu civilne zaštite na lokalnim razinama. Ne može se očekivali niti je moguće da Nacionalni stožer vodi brigu o svakoj manifestaciji, rekao je Božinović dodajući kako planiraju otvoriti više mogućnosti za event industriju, ako se povoljna epidemiološka situacija nastavi. 

U odgovoru na isto pitanje ministar unutarnjih poslova istaknuo je kako "nas manje brojke ne bi trebale uljuljati te da se ne smijemo ponašati kao da virusa nema".

- Trebamo izbjegavati situacije koje su riskantne. S one proslave košarkaške pobjede u Zadru već sada je nepobitno utvrđeno da je šest osoba zaraženo u tim događanjima. Epidemiološki zavod i sve službe trebaju loviti njihove kontakte i gledati kako da se ta brojka zaustavi jer kad pogledate i ove brojeve, koje nisu velike, ipak one pokazuju da je u Zadarskoj županiji više zaraženih nego u susjednim dalmatinskim županijama, istaknuo je Božinović na dan kada je Zadarska županija brojala tek jednu novozaraženu osobu.