Dom za starije osobe Sfinga popunio je sve svoje kapaciteta od ukupno 420 mjesta te su sada listu čekanja od par tisuća kandidata doveli do onih koji su se upisali 2016/17 godine. U samom domu je 320 mjesta, u depandansi 60, dok je u otočkim ispostavama Sali i Preko ukupno 41 korisnik.

- Napravili smo reviziju liste čekanja. Jako je puno onih koji su u u međuvremenu preminuli, a bili su ne čekanju, kazao nam je ravnatelj Marko Buljat.

U samom domu kod Sfinge u udarnom valu pandemije krajem prošle godine, umrlo je jako puno korisnika zaraženih koronom, ali i poslije od starosti i bolesti, napominje ravnatelj. Naravno da nisu odmah njihova mjesta popunjena. Dom je bio mjesecima zatvoren a sigurno da je vladala i izvjesne nelagoda.

 

- Tek da smo procijepili svo osoblje i korisnike, počelo je primanje novih, kazao je ravnatelj Buljat.

Dom se vraća u normalu, štoviše širi svoje usluge. Kao sudionik EU projekta d 1.8 milijuna kuna Dom kod Sfinge oglasio je zapošljavanje dvoje psihologa, dvije medicinske sestre i vozača. Posao je to na određeno od 22 mjeseca za rad s vanjskim pacijentima oboljelim od Alzheimerove bolesti. Oni će se kombijem dovoziti u Dom kod Sfinge gdje je osiguran prostor u kojem će s njima kroz dan raditi stručno osoblje za koje je u tijeku natječaj.

Krajem godine Dom, prema riječima Buljata, otvorit će vlastiti stacionar za takve osobe. Prostor s kapacitetom od 10 do 15 korisnika je gotovo spreman, pa će uvjete prije dobivanja certifikata provjeriti stručno povjerenstvo. Planiramo otvoriti desetak radnih mjesta, odnosno zaposliti medicinske sestre i odgajatelje.