Iz Zadarske županije izvijestili su javnost o sazivanju konstituirajuće sjednice Županijske skupštine.

S 18 osvojenih mandata HDZ-ovoj koaliciji malo je nedostajalo kako bi osigurali natpolovičnu većinu u Skupštini u kojoj će sljedeće četiri godine sjediti 37 vijećnika. Kako bi osigurali većinu, HDZ-ovci trenutno vode pregovore s "Kapovićevcima", odnosno koalicijom DSU, HNS, HSLS, koja ima tri mandata. S druge strane, kako doznajemo, za stol su sjeli vijećnici koalicije Srcem za Zadar - SDP, AM, HSS, CENTAR, GLAS (6 mandata), nezavisne liste Ivice Žuvele (5) i MOST-a (3). Vijećnike u Županijskoj skupštini ima i Domovinski pokret koji je osvojio dva mandata.

Ishodi svih pregovara bit će vidljivi prilikom izbora predsjednika i potpredsjednika Županijske skupštine na sjednici koja će se održati u četvrtak, 17. lipnja. Umjesto u zgradi Županije, zbog epidemioloških mjera novi županijski vijećnici prisegu će položiti u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku.

Puno napetija situacija je u Gradskom vijeću. Kako doznajemo, dogovoren je datum konstituirajuće sjednice (21. lipnja), ali ništa više od toga. Štoviše, u tijeku pregovora s jedne i druge strane padaju teške riječi, a krajnji rok dogovora (25. lipnja) se bliži. Ključna karika u sastavljanju većine bit će, kako je već poznato, Enio Meštrović koji je u ulozi Ričarda osvojio 7 mandata.