Unatoč smanjenom broju pacijenata na COVID odjelu, hrpa infektivnog otpada s tog odjela se ne smanjuje.

Na taj ružni prizor više puta smo dobili upozorenje djelatnika Bolnice, uvjerili smo se i sami te vidjeli kako se medicinske sestre na licu mjesta, u tom istom dvorištu oslobađaju i odlažu COVID opremu kraj "vešeraja" u kojem je uređaj.

Iz Ravnateljstva zadarske bolnice također više puta su se pohvalili s kupnjom tog uređaja, jedinstvenog u Hrvatskoj, koji, sudeći prema posljednjoj informaciji ravnatelja Željka Čuline nije baš usklađen s potrebama.

"Opća bolnica Zadar je 25.01.2021. sklopila ugovor u vrijednosti 731.250,00 kn o nabavci Uređaja za zbrinjavanje COVID medicinskog otpada.

Radi se o specijaliziranom uređaju za sterilizaciju infektivnog otpada kapaciteta 40kg/h, a prerađeni/sterilizirani otpad je 25% manje težine i 75 % manjeg volumena što čini značajne uštede pri odvozu otpada. Proces sterilizacije obrade otpada traje 30-40 minuta. Uređaj je stavljen u funkciju 4. veljače.

Nakon provedene edukacije djelatnika na uređaju se radi u tri smjene, što je uz povoljnu epidemiološku situaciju omogućilo povećano zbrinjavanje otpada i rješavanje zaostataka.
Trenutno se obrađuje oko 500 kg otpada dnevno, što ovisi o sastavu otpada jer je za neke materijale potrebno više vremena za obradu.

Smatramo da ćemo uskoro riješiti sve zaostatke te da će se ulaganje u suvremeni uređaj koji ima rijetko koja bolnica te klinički centri pokazati najboljim rješenjem u zbrinjavanju infektivnog otpada", uvjeren je ravnatelj Čulina.

On se više puta na novinarski upit očitovao o deponiji koja je stvorena i vidljiva je unutar bolničkog kruga. Međutim, u ožujku nije spominjao uređaj  uz pomoć kojeg se otpad nije pravodobno rješavao. Prema posljednjim informacijama djelatnika Bolnice, tvrdi se kako iz ovih vreća curi i kako se širi smrad.