Nakon provedenog natječaja i suglasnosti glavnog vatrogasnog zapovjednika, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša predložio je Mateja Rudića za novog Županijskog vatrogasnog zapovjednika.

Nakon tri godine mandata, ove je godine s mjesta zapovjednika odstupio Boris Jović, koji se nije javio na novi natječaj. Uvjeti novog natječaja su bili dosta rigorozni jer novi zapovjednik, između ostaloga, mora imati visoku stručnu spremu i 10 godina iskustva u vatrogastvu. Na natječaj je stigla samo prijava Mateja Rudića, dosadašnjeg zamjenika zapovjednika JVP Grada Benkovca.

- Njegova prijava je bila jedina i zadovoljila je sve tražene uvjete, nakon čega smo po proceduri zatražili i dobili suglasnost glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića. Prijedlog je sada upućen prema županu Božidaru Longinu, koji donosi formalnu odluku o imenovanju, kaže Šoša.

Rudić je rodom iz ražanačkog kraja te je na njegovu inicijativu osnovan DVD Ražanac, kojemu je više godina bio zapovjednik. Bio je i član državne interventne postrojbe Zadar, nakon čega se angažirao u podizanju spremnosti benkovačkog vatrogastva.