Dugogodišnja tradicija organiziranja ekoloških akcija JU PP Telašćica u suradnji s ronilačkim klubom „KPA Zadar", održana je i ove godine. 

Zahvaljujući sredstvima dobivenim na natječaju raspisanom od OTP banke u sklopu donacijskog programa „Zeleno svjetlo za..." i ovogodišnja akcija, iako u nešto smanjenom opsegu u odnosu na one održane prethodnih godina, uspješno je provedena.

More predstavlja jedinstvenu cjelinu međusobno povezanih ekosustava, a kontinuirane ekološke akcije imaju za cilj zaštitu morskih resursa kako bi se suzbila degradacija eko sustava dovodeći do očuvanja ribljeg fonda i usluge ekosustava od kojih je najvažnije ribarstvo i održivo korištenje morskih resursa. Otpad i velika količina otpada u okolišu utječe na sve ekosustave, pa tako i na morski. Degradacijom morskog ekosustava, utječemo i na smanjivanje ribljeg fonda, indirektno i na sektor ribarstva, a učinkovita zaštita povećava brojnost vrsta za više od 20%. Sve to zaokružuje priču između morskog otpada, stanja živih organizama i doprinosa čistih morskih sustava ublažavanju klimatskih promjena. Zapravo, kad usporedimo pozitivne i negativne elemente možemo zaključiti da je na zemlji sve međusobno povezano i isprepleteno te da ima izravan ili neizravan utjecaj jednog na drugo.

Dugogodišnje i kontinuirane eko akcije za cilj imaju učinkovitiju zaštitu i bolje upravljanje zaštićenim područjem. Ova eko akcija nazvana je „Kap u moru", s kojim nazivom žele osvijestiti i potaknuti svakog pojedinca da i mali doprinos zaštiti prirode i okoliša, znači puno i da je svaka kap, svaki doprinos, bitan.

- Zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera u ovoj akciji bili smo prisiljeni ograničiti broj sudionika, no unatoč tomu eko akcija je uspješno odrađena i na sreću ali i nažalost, sakupljena je veća količina otpada. Stoga koristimo prigodu da se i ovim putem još jednom zahvalimo svim sudionicima i podupirateljima ove akcije i vjerujemo da ćemo u vremenu koje je pred nama moći organizirati eko akciju sa još većim brojem sudionika, ističu iz PP Telašćica.

U vrijeme kada je okoliš sve ugroženiji posljedicama ljudskog djelovanja, posebno je važno razmišljati o načinima kako ublažiti štetu koju nanosimo prirodi, indirektno ugrožavajući i sebe.

- Stanovništvo priobalnih područja češće pred topliji dio godine bude potaknuto na održavanje ekoloških akcija radi približavanja turističke sezone. Članovi našeg kluba više od 20 godina sudjeluju na brojnim akcijama čišćenja podmorja. O količinama izvađenog otpada i broju sati provedenih u akcijama već je teško govoriti. Mnogo se govori o zagađenju okoliša i posljedicama koje će se odraziti na okoliš, zatrpani smo otpadom na svakom koraku, prebrzo trošimo prirodne resurse ne razmišljajući o tome, a zrak je i dalje previše zagađen. Svako od nas može dati doprinos očuvanju prirodnih resursa i zaštiti okoliša samo ako to zaista želi - a naši članovi itekako žele, zaljučuje Marija Velimira iz ronilačkog kluba KPA Zadar.

Eko akcija „Kap u moru" sufinancirana je od strane OTP banke u sklopu donacijskog programa „Zeleno svjetlo za...".