Svake godine 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša, dan kada je godišnjica održavanja Konferencije o okolišu UN-a. Ovogodišnja tema želi skrenuti pozornost na različita staništa koja se uništavaju diljem planete. Svake 3 sekunde u svijetu nestane šuma veličine nogometnog igrališta, a u posljednjih sto godina izgubili smo polovinu močvarnih staništa. Nestalo je i više od 50% koraljnih grebena, a očekuje se da će ih zbog globalnog zatopljenja nestati preko 90% do 2050. godine.

Obilježavanjem Svjetskog dana zaštite okoliša 2021. godine započinje desetljeće UN-a. U fokusu će biti obnova ekosustava, odnosno globalna misija da se ožive milijuni hektara, od šuma do poljoprivrednih površina, kao i vrhova planina do najdubljih dijelova mora. Obnova ekosustava označava sprečavanje, usporavanje i poništavanje štete koja nastaje prilikom iskorištavanja prirodnih resursa te ponovno uspostavljanje ravnoteže. Jedino uz zdrave ekosustave možemo poboljšati kvalitetu ljudskog života, suprotstaviti se klimatskim promjenama i zaustaviti kolaps biološke raznolikosti.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša stoga je ukazivanje na snagu pojedinca u kreiranju održive budućnosti. Krenimo s održivim korištenjem Zemljinih resursa, smanjimo potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, okrenimo se zelenim i za sve sastavnice biološke raznolikosti sigurnim izvorima energije, prirodnim materijalima i uklopimo brigu za zdrav i očuvan okoliš u našu svakodnevicu.

Zajedno možemo biti generacija obnove!

Program na Svjetski dan zaštite okoliša

U PP Vransko jezero organiziran je bogati program: vožnja vlakićem od Maškovića Hana do info centra Crkvine i natrag, promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi u ornitološkom rezervatu te poučna šetnja i obnova suhozida u lučici Prosika.

Na dan proslave, u subotu, 5. lipnja s početkom u 10:00 h, Park prirode Vransko jezero organizira promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi „Ptice Vranskog jezera" i vožnju vlakićem od Maškovića Hana do info centra Crkvine. Vlak kreće u 9:30 ispred Maškovića Hana. Povratak za Maškovića han predviđen je u 11:30 sati.