Nakon dobivanja izmjena i dopuna projektne dokumentacije, posla koji je po drugi puta povjeren tvrtki Projekting, u Benkovcu se priprema dokumentacija za odabir izvođača novog Doma kulture. Očekuje se da bi posao odabira trebao trajati mjesec dana, a sredinom ljeta mogli bi početi radovi na nekadašnjem Domu HV-a, čija je gradnja započela još 1943. godine.

U 2020. godini došlo je do problema prilikom uklanjanja podnih obloga prizemlja, pri čemu su uočeni veliki problemi sa statikom zgrade, nakon čega je investitor obustavio gradnju.

Mile Marić, voditelj projekta i viši savjetnik za društvene djelatnosti grada Benkovca ističe kako će to biti prostor prikladan za brojne kulturne i društvene aktivnosti i sadržaje.

- Dom kulture sadržavati multifunkcionalnu dvoranu za koncerte, kazališne predstave i druga društvena događanja sa kapacitetom od 350-400 sjedećih mjesta, od čega će dio biti tzv. "teleskopske" stolice. S istočne strane bit će mala kino dvorana sa 70 mjesta u kojoj će se moći održavati manja događanja poput predavanja, seminara i priredbi. U prizemlju će se nalaziti ulazni atrij, prostor za upravu i caffe bar, kao i otvoren prostor prema Gradskoj knjižnici i budućoj ljetnoj pozornici. Prostori "podruma" Doma kulture rezervirani su za Klub mladih i prostorije udruga mladih. Na katu će biti dvije učionice za glazbenu školu, Pučko učilište, prostori za obrazovne i edukacijske aktivnosti, Radio Benkovac koji će tamo preseliti svoje prostore te uredi sedam, osam udruga iz područja kulture. Također, iza velike dvorane nalazit će se spremišta za opremu. Vanjski izgled sadržavat će elemente bivšeg doma, što su nam sugerirali i konzervatori, rekao je Marić.

Na prostoru bruto površine od 2050 kvadrata predviđeno je uvođenje energetski isplativijeg sustava grijanja i hlađenja, kao i postavljanje krovne solarne elektrane.

- Jednom kada radovi počnu, očekujemo da će trajati godinu dana, ali trebali bi svakako biti gotovi do kraja 2022. godine. Svakako možemo očekivati i kraći rok, ako ga izvođač ponudi, zaključuje Marić.

Vrijednost projekta je 25 milijuna kuna, što je značajno manje nego što je bilo predviđeno prethodnim projektom kad su ugovoreni radovi iznosili 41,9 milijuna. Europski fond za regionalni razvoj sufinancirat će 85% sredstava, a ostalih 15% su sredstva iz nacionalnih izvora (Grad Benkovac i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU).