U rujnu na Pašmanu kreće prva faza radova na Kulturno-obrazovnom centru „Tkon", točnije na objektu Češke osnovne škole J.A. Komenski Daruvar, koja će se u suradnji sa Savezom Čeha graditi na zemljišru kojega su osnovne škole otkupile 60-ih godina prošlog stoljeća. Gotovi su svi potrebni dokumenti i pribavljene potrebne dozvole za početak gradnje, javlja mojportal.hr.

Naime, još 60-ih godina prošlog stoljeća osnovne su škole otkupile zemljište na Tkonu, na otoku Pašman, a tamo su se izgradila ljetovališta za djecu, odnosno dječja odmarališta. Ista su funkcionirala do 90-ih godina te su radi ratnih dešavanja, vremenskih neprilika i poslijeratnih zbivanja na području Slavonije zatvorena. Prije desetak godina, riješili su se imovinsko-pravni odnosi te je vlasnik jednog dijela nekretnine Češka osnovna škola J.A. Komenski Daruvar, a drugog dijela nekretnine Češka osnovna škola Josip Ružička iz Končanice.

Tada su se počela pripremati dva projekta, posebno za obje škole s obzirom da su različite veličine zemljišta - daruvarsko je nešto manje. Nekoliko godina je trajalo prilagođavanje prostornog plana na otoku Pašmanu i prikupljanje svih dokumenata za dobivanje građevinske dozvole.

- Za dio Češke osnovne škole u Daruvaru pripremu projektne dokumentacije uz podršku BBŽ i župana Damira Bajsa te Saveza Čeha u RH vodila je ravnateljica škole Marija Valek, a za dio Češke osnovne škole Končanica vodio je ravnatelj Jaromir Vrabec. Kako bi se mogla financirati dokumentacija, prije pet godina projekt smo prijavili kao strateški projekt za češku nacionalnu manjinu i područje Daruvara i Končanice i stavili ga u Operativni plan Vlade RH za češku i slovačku nacionalnu manjinu te su se uz prilagođavanje Prostornog plana pripremale projektne dokumentacije - kazao je Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

Inače, projektna dokumentacija podijeljena je u dvije faze. Prva faza odnosi se na Češku osnovnu školu J.A. Komenski Daruvar, a druga faza i drugi dio dokumentacije veže se uz Češku osnovnu školu Josip Ružička iz Končanice.

- U međuvremenu smo uspostavili odlične odnose s općinom Tkon i načelnikom općine Goranom Mušćetom (sada već bivšim, pr. ur.), a općine Končanica i Tkon postale su partnerske općine te smo zajedno sa zadarskom udrugom „Oko Jadrana" organizirali Dane češke i slovačke kulture u Tkonu, na području Biograda kako bismo još više približili zainteresiranost ljudi za taj dio - rekao je Vladimir Bilek.

Za prvu fazu već imaju važeću građevinsku dozvolu, a ona obuhvaća centralnu zgradu Češke osnovne škole Daruvar te tri objekta za pedagoge, a za obje škole jednoglasnom odlukom na Skupštini BBŽ donesen je prijedlog prijenosa prava gradnje na Savez Čeha. Tako da zemljište ostaje u vlasništvu osnovnih škola, dok je investitor Savez Čeha.

- Našli smo mogućnost kandidiranja i dobivanja sredstava za financiranje projekata. Osigurali smo sredstva za prvu fazu koja ima multifunkcijsku dvoranu i 60 ležajeva, dok Češka osnovna škola Končanica ima 70 ležajeva. Kada se obje faze završe bit će ukupno 130 kreveta s multifunkcijskim salama, predavaonicama te svime što kulturno-obrazovni centar treba imati. Uz sve to uključene su i Vlada RH i Vlada Češke republike te vjerujemo da ćemo kroz razvoj bilateralnog sporazuma i suradnje uspjeti završiti projekt u idućem šestogodišnjem razdoblju. Prva faza bi trebala biti gotova do kraja 2022. godine. Za drugu fazu cilj nam je ishoditi građevinsku dozvolu do kraja ove godine - ističe saborski zastupnik.

Kulturno-obrazovni centar trebao bi služiti za edukaciju djece, mladih, ali i odraslih, a već su pripremljeni projekti za folklorne, kazališne i glazbene seminare s ciljem očuvanja tradicije, kulture, jezika i pisma češke manjine u Republici Hrvatskoj i Hrvata u Češkoj Republici uz istovremeni boravak djece iz Češke i Hrvatske kako bi usavršavali jezik te učili o kulturi.