Turistička sezona je počela, a prema prvim lastama, predvode je nautičari. Oni su jedva dočekali da iznajme brodove i otisnu se do pučine, rekli su nam prošlog tjedna u Marini Zadar koja je živnula nakon mjeseci korona - pustoši.

Prošle subote u Biogradu vladala je gužva kao usred ljeta - bila je smjena gostiju u Marini Kornati.

Vlasnici apartmana u Zadru kao da su iznenađeni rezervacijama koje im stižu kao i gotovo neočekivani gosti. U Grad se sramežljivo vraća turistička sezona. Stižu čak i turistički autobusi, nažalost ne baš hrvatskih turističkih oznaka. Turističke grupe su rijetke pojave, a Azijati koji su svojedobno bili cjelogodišnji gosti, još su rjeđi za vidjeti.

Primjetno je to i u jednom manjem zadarskom hotelu, otvorenom još u veljači, kada su im gosti bili poslovni partneri. Svibanj je bio dosta dobar s obzirom na to da je lani u to doba tek počelo otvaranje.

- Za lipanj dobivamo last minute rezervacije, a vjerujem da će srpanj i kolovoz biti znatno bolji nego li lani, rekao nam je Mateo Dell`Orco, direktor hotela Teatro Verdi.

Problem su im za sada agencije i slaba ponuda izleta koje traže njihovi gosti kao i brzi testovi koji se kod nas službeno ne priznaju.

TZ Grada Zadra dnevno prati turistički promet domaćih i stranih gostiju koji je gotovo neusporediv s prošlom godinom u posljednjem tjednu svibnja.

- Prema aktualnim podacima 31. svibnja na području Zadra evidentirano je 1.064 gostiju (873 strana i 191 domaći), a usporedno s istim danom u 2020. godini, prema sustavu eVisitor, to je porast od +228% , jer je lani na isti dan prijavljeno 324 gostiju, navodi se u informaciji koju smo dobili od Ante Galića iz TZ Grada.

Zanimljivo je kako je 40 posto gostiju u hotelima, 24.4 posto u apartmanima, nešto manje u kampovima, dok na ostali ugostiteljski i nekomercijalni smještaj otpada 15 posto registriranih gostiju.

Napravljana je i analiza tržišta s najviše turista na dan 31. svibnja 2021.:

Njemačka - 394 turista

Hrvatska: 191 turista

Austrija - 106 turista

Poljska - 76 turista

Slovenija - 54 turista

Češka - 29 turista

Nizozemska - 24 turista

Italija - 22 turista

SAD - 20 turista

Bosna i Hercegovina - 19 turista