Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, Park prirode Vransko jezero poziva posjetitelje i sve zainteresirane da provedu nadolazeći vikend u prirodi.

Organiziran je bogati program: vožnja vlakićem od Maškovića Hana do info centra Crkvine i natrag, promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi u ornitološkeom rezervatu te poučna šetnja i radionica obnove suhozida u lučici Prosika.

Program na Svjetski dan zaštite okoliša

Info centar Crkvine u ornitološkom rezervatu - promatranje ptica uz vožnju vlakićem

Na dan proslave, u subotu 05. lipnja s početkom u 10:00 sati, Park prirode Vransko jezero organizira promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi „Ptice Vranskog jezera" i vožnju vlakićem od Maškovića Hana do info centra Crkvine. Vlak kreće u 9:30 ispred Maškovića Hana. Povratak za Maškovića han predviđen je u 11:30.

Info centar Prosika - poučna šetnja „Jezero na dlanu" i radionica obnove suhozida

Prepustite se čarima močvare na info centru Prosika. Budite u korak s prirodom i aktivno se odmorite.

Jezero na dlanu interaktivna je šetnja koja započinje u prekrasnoj Lučici Prosika, na samoj obali jezera u hladu brijesta i konopljike. Na kanalu koji spaja jezero i more, voditelj šetnje ispričati će vam neke još neispričane priče o ribama putnicama, kamenim vršama i nekadašnjem najvećem maslinku istočne jadranske obale.

Edukativno vodstvo na info centru Prosika

15:00 - 16:00
16:30 - 17:30

Uključiti se možete i u besplatnu radionicu obnove suhozida, kojom će se nastaviti desetljetna obnovu objekata suhozidne gradnje na Vranskom jezeru te ukazati na važnost zaštite naše prirodne, kulturne i graditeljske baštine, zainteresirati javnost za obnovu suhozidne gradnje, kao i poboljšati suradnju s lokalnim stanovništvom i udrugama koje se bave zaštitom i obnovom suhozidne gradnje.

Radionicu će voditi članovi udruge 4 Grada Dragodid. Više informacija o načinu prijave i programu možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Na dan proslave Svjetskog dana zaštite okoliša Park je osigurao promotivnu cijenu navedenih programa i usluga - 50 kn za odrasle, 40 kn za djecu 7 do 18 godina, 10 kn za djecu od 3 do 6 godina, djeca ispod 3 godine ne plaćaju, a uključuje vožnju vlakom od Maškovića Hana do info centra Crkvine i natrag, promatranje ptica uz stručno vodstvo na drvenoj poučnoj stazi i poučnu šetnju u lučici Prosika prema priloženim rasporedima te osnovnu ulaznicu na sva tri info centra (Crkvine, Prosika i Kamenjak).

Hotel i restoran Maškovića Han povodom svjetskog dana biološke raznolikosti nudi 15% popusta na jela iz svoje a la carte ponude https://www.maskovicahan.hr/hr/restoran/ponuda. Za realizaciju popusta potrebno je napraviti rezervaciju stola na broj 099 449 6430 ili maila [email protected] najkasnije do petka 21. svibnja do 14:00h.

Napomena: prijevoz između lokaliteta Crkvine, Prosika i Kamenjak posjetitelji moraju sami osigurati (oko 20 min vožnje).

Sudjelovanje u vožnji vlakom iz Maškovića Hana i na edukativnom vodstvima na drvenoj poučnoj stazi na Crkvinama i na info centru Prosika moguće je isključivo uz prethodnu najavu, najkasnije do 4.lipnja 2021. u 14:00 sati na e-mail adresu: [email protected] ili na broj telefona 097/602 5419. Broj sudionika je ograničen na 25.