Iz sjedišta Sindikata medicinskih sestara/ tehničara zajedno uputili su priopćenje za javnost   kako bi upoznali javnost s odnosom uprave Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije prema svojim zaposlenicima.

Priopćenje prenosimo u cijelosti dok čekamo drugu stranu zvona od ravnatelja zadarske Hitne:

"Zavod pokušava prevariti svoje zaposlenike nudeći im sklapanje izvansudskih nagodbi za njihova potraživanja, koja potpisuje ravnatelj uprave kao fizička osoba. Izvansudska nagodba zaposlenicima koji bi je sklopili ne daje nikakvu pravnu sigurnost da će do njezinog ispunjenja uistinu i doći.

Bez obzira što su zaposlenici Zavoda podnijeli tužbe samo kako bi ostvarili prava koja im sukladno praksi najvišeg suda u Republici Hrvatskoj pripadaju, uprava Zavoda na čelu sa ravnateljem Ivicom Erlićem, zamjenikom ravnatelja dr. Mladenom Oluićem (odnos s djelatnicima bazira prema privatnom stavu o istima), glavnim tehničarom Zavoda Antunom Čačićem (ujedno i osoba koja je povjerenik Sindikata, a u isto vrijeme djeluje u upravnom Vijeću Zavoda što je direktan sukob interesa prema funkciji koju obnaša) te pravnikom Ivicom Pinturom (pretendent za mjesto budućeg ravnatelja prema političkoj liniji), čini sve što je u njezinoj moći kako bi ih u tome opstruirala.

Tako je prema svojim zaposlenicima uprava razvila praksu moralnih ucjena, govoreći im da zbog njihovih tužbi Zavod neće imati dovoljno sredstava za uredno poslovanje, za osnovnu opremu za rad i uređaje pa čak ni za plaće. Ovaj navod naravno nije istinit, s obzirom da se sredstva koja se radnicima trebaju isplatiti temeljem pravomoćnih sudskih presuda doznačuju izravno iz proračuna Ministarstva zdravstva, a ne iz proračuna Zavoda. Potpuno je neprihvatljivo i ispod svake razine pokušati okriviti radnike za loše i nekompetentno poslovanje Zavoda, što navedena gospoda iznad, odabrana prema političkom ključu umjesto prema kompetencijama, rade na svakodnevnoj bazi i provode samovolju.

Ovdje se također često spominje fraza „svi smo mi Zavod", ali ta fraza ne vrijedi kad radnicima treba izaći u susret, nego se isključivo koristi za benefit Zavoda i uprave.
Isto tako, Zavod pokušava prevariti svoje zaposlenike nudeći im sklapanje izvansudskih nagodbi za njihova potraživanja, koja potpisuje ravnatelj uprave kao fizička osoba. Izvansudska nagodba zaposlenicima koji bi je sklopili ne daje nikakvu pravnu sigurnost da će do njezinog ispunjenja uistinu i doći. Također, izvansudske nagodbe koje predlaže Zavod isključuju isplatu zakonskih zateznih kamata koje pripadaju zaposlenicima. Ovdje Zavod pokušava licitirati s troškovima odvjetnika koji bi sklapanjem izvansudskih nagodbi bili eliminirani, ne znajući uopće koliki su, pokušavajući time svoje zaposlenike odvratiti od toga da angažiraju stručnu pomoć u svojim nastojanjima da ostvare prava koja im pripadaju.

Nadalje, Zavod u jednom od svojih dopisa spominje „eventualne štetne posljedice ukoliko se inzistira na sudskom sporu." Možete i sami zaključiti kako ovaj navod nije ništa drugo nego prikrivena prijetnja i zastrašivanje. Također, česta je praksa da se zaposlenici koji prema ugovoru o radu rade na jednom mjestu, pod izgovorom potrebe (koje u svim slučajevima nema), budu premješteni na rad u drugu ispostavu, bez ikakvog prethodnog dogovora ili sklapanja aneksa ugovora o radu, a ravnatelj i njegov tim na ovu temu upućuju prijetnje novim članovima Sindikata da će im ravnatelj osobno pisati raspored i da će raditi gdje i kako on zamisli.

Konačno, Zavod na dnevnoj bazi prijeti svojim zaposlenicima gubitkom radnih mjesta, ucjenjuje ih neproduljivanjem ugovora o radu na određeno vrijeme ako tuže Zavod, a svoje zaposlenike koji imaju utuženja šikaniraju na dnevnoj bazi.
Zaključno, molim vas da ovaj dopis uzmete u razmatranje i upoznate hrvatsku javnost s tretmanom onih koji svakodnevno riskiraju živote kako bi spasili tuđe, pogotovo u ovim izazovnim vremenima", navodi se u priopćenju iz Sindikata Sestre zajedno.