S otoka Rave dobili smo video snimke nečistoće po površini mora koja je doplutala do mjesne luke kao dokaz da je uzrok zagađenje iz kaveza Cromarisa.

Mještanin Rave navodi kako je to svakodnevna pojava unatoč tvrdnjama iz Cromarisa kako sve rade po zakonu. To je zato što je broj kaveza uvelike nadmašio kapacitet koji ima „naš mali uski kanal u kojem su kurenti slabi pa mast i pjena po cijeli dan zadržava uz našu obalu", napisao je Ravljanin.

Uz opasku da stanovnici Rave nemaju nikakve koristi od uzgoja ribe, te da na kavezima ne radi nitko s tog malog otoka, on je pozvao sve one koji brane Cromaris da se dođu sa svojom djecom okupati na Ravu pa će se sami uvjeriti.

Mještani Rave su 2016. godine potisivali i peticiju protiv uzgajališta bijele ribe. Više puta je s Rave  upućivan apel, pisma i slike koje su mještani slali portalu Morski.hr

Iz sjedišta Adrisa u čijem je sastavu Cromarisa rekli su kako su se više puta očitovali na ovu temu pa su još jednom poslali odgovor na novinarski upit:

"Otklanjamo bilo kakvu povezanost navodnog onečišćenja s našim uzgajalištima, to više što Cromaris d.d. ne samo da se drži svih zakonskih odredbi, pa i onih vezanih za očuvanje okoliša, već je certificiran najzahtjevnijim svjetskim certifikatima za očuvanje okoliša kao što su ASC, Friend of the Sea i drugi. Ti certifikati koje izdaju najeminentnije europske certifikacijske kuće poput talijanskog DNV-a, švicarskog SGS-a od nas zahtijevaju puno strože ponašanje i ostvarivanje puno boljih ekoloških pokazatelja od onih koji su propisani zakonom.

 

Nadalje ističu kako "svako  naše uzgajalište ima napravljenu Studiju utjecaja okoliša koja propisuje količine uzgoja koje su dozvoljene na pojedinom području, čega se strogo pridržavamo, te propisuje monitoring svakih 6 mjeseci kojim se ispituje kvaliteta mora i kvaliteta dna po definiranim parametrima - ti parametri se uspoređuju s referentnim točkama i brojčano su definirane granice od kojih ne smiju odstupati jer se u suprotnom gubi pravo uzgoja - svi pokazatelji naših uzgajališta pokazuju poslovanje u skladu s parametrima definiranima u studijama utjecaja okoliša
 ASC certifikat definira dodatne parametre (kao što su AMBI indeks i Redox potencijal) koji se dodatno moraju zadovoljiti (također se uspoređuju s referentnim točkama izvan uzgajališta) - Cromaris za sva svoja uzgajališta ima ASC certifikat i po tome je jedinstvena tvrtka u svijetu jer to niti jedna druga tvrtka u proizvodnji brancina i orade nije uspjela postići.

Cromarisu je u interesu da more u kojem uzgaja ribu bude maksimalne čistoće, tako radimo i uvijek ćemo raditi i to pokazuju sve znanstvene analize i certifikati. Naravno da ćemo pritom surađivati i s lokalnom zajednicom s kojom smo i dosad imali dobru i uspješnu suradnju", navodi se u odgovori iz Cromarisa.