Prošli tjedan je bio poseban u Pomorskoj školi čiji su se učenici i nastavnici suočili s gubitkom ravnatelja Sveta Perkovića koji je tu školu vodio 27 godina, odgojio generacije učenika i uzdigao je do međunarodnih standarda.

Priredili su posljednji ispraćaj u Foši kojeg su spontanim i jedinstvenim činom učinili građani Zadra, a neviđen je i pozdrav s onim koji je bio Simply the Best od strane generacija bivših učenika na večernjoj bakljadi. Komemoracija za Svetka Perkovića  bit će 9. lipnja u zadarskom kazalištu.

U Pomorskoj školi ostala je velika praznina koju neće nitko moći nadomjestiti. To najbolje zna pedagog Marin Perinić kojeg je Školski odbor imenovao za vršitelja dužnosti ravnatelja. On je već 10 godina u školi u kojoj je praktički došlo do smjene generacije među nastavnicima. Ostalo je još dvoje koji su iz vremena kada je Svetko postao ravnatelj, kaže nam Peranić kojeg je Perković zvao „moj Marin" i na njega je prenio dio poslova i praktički ga pripremao za ravnateljsko mjesto. Natječaj će biti uskoro objavljen, Marin Peranić će se sigurno javiti.

On je sada godinu dana stariji nego što je to bio Svetko Perković koji je kao mladi nastavnik u ratu preuzeo vođenje Pomorske škole koja je tada bila na jako niskim granama.

Marin Perinić jako dobro zna kako je disao njegov prethodnik i kakve je stavove imao, zbog čega je i sam oprezan kod inicijative koja se pojavila uz online peticiju da se Pomorska škola nazove po Svetku Perkoviću.
- Pustimo da se emocije slegnu i da nam vrijeme kaže odgovor na to pitanje, kazao je Peranić koji ne zna tko je pokretač peticije koja se pojavila na društvenim mrežama.

Nakon što je zadarski publicist Nebojša Gunjević objavio na našem portalu komentar o tome da bi bilo vrijeme da se po Ivanu Paši nazove dio javnog prostora u Zadru koji je stvoren u njegovo doba vođenja Jugotankera, izrazio je uvjerenje i kako bi Pomorska škola trebala nazvati po Svetku Perkoviću.

On nije dočekao da s ravnateljskog mjesta ode u mirovinu ali nema sumnje da je u povijesti te škole bio i ostat će njezina „bolja polovica". Međutim, sam Svetko Perković, kada je 2016. godina preminuo veliki Ivan Paša, bio je jako oprezan prema prijedlogu da se škola imenuje po čovjeku koji ju je osnovao.
„Pomorska škola Zadar ima svog osnivača, tu je i ministarstvo, trebalo bi vidjeti što bi oni rekli. S obzirom na današnje vrijeme i sve učestaliju komunikaciju koju škola ima s inozemstvom, osobno mislim da je praktičnije da škola zadrži sadašnje ime. Ali, sigurno je da bi se neka od školskih manifestacija mogla zvati po Ivanu Paši, racionalizirao je tada Svetko Perković.

Nema sumnje da bi Marin Perinić kada se slegne ta tuga i neprežaljenost, znao što bi i kako Ravnatelj rekao da se Pomorska škola po njemu zove.
Ali bi bilo dobro uspostaviti nagradu za najboljeg učenica po njegovom imenu jer je preminuli ravnatelj na svoj način bio ponosan i isticao je genijalce među učenicima. Možda bi se njegovim imenom mogla nazvati i stipendija za siromašne a darovite učenike, kakvih nažalost ima. Svetko u svom imenu ima SVE.