Odjel gospodarskog kriminaliteta i korupcije iz PU zadarske u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom proveli su kriminalističko istraživanje nad slovenskim državljaninom u dobi od 44 godine zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela protiv gospodarstva i to: Zlouporabe položaja i ovlasti, Prouzročenja stečaja te Krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Iz ovog izvještaja, javnost može malo toga razumjeti. Neslužbeno doznajemo da se radi o tvrtki Invest Zadar  sa sjedištem u Zagrebu protiv koje je Turisthotel  vodio i dobio više sudskih presuda ali ne može naplatiti potraživanja koja su s kamatom dosegla 21 milijun kuna.

Prije mjesec dana je objavljen novinarski tekst u kojem se navodi kako je Turisthotel podnio kaznenu prijavu odlazi USKOK-u koji ju je nakon skoro dvije godine, krajem 2018., prepušta Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru.

 I onda se dolaskom novog županijskog državnog odvjetnika, zadarska policija uhvatila posla kojeg je ovako opisala:

Naime, njega se sumnjiči da je kao direktor trgovačkog društva iz Zagrebao u razdoblju od travnja do prosinca 2016. godine, a u nakani da svom povezanom društvu također s zagrebačkog područja pribavi nepripadnu imovinsku korist, u postupku predstečajne nagodbe u dokumentaciji koju je dostavio Nagodbenom vijeću FINA-e neistinito predočio i priznao potraživanja tog povezanog društva, a pri čemu je sačinio i neistinitu Izjavu da dužnik nema povezanih osoba i društava koje nemaju pravo glasa.

Na taj način osumnjičeni je upravo na temelju tih priznatih neistinitih tražbina povezanog društva ostvario potrebnu većinu glasova vjerovnika koji su prihvatili predloženi plan financijskog i operativnog restrukturiranja da se svim vjerovnicima izvrši otpis potraživanja u iznosu od 70%, nakon čega je Nagodbeno vijeće FINA-e u uvjerenju da je tražena većina vjerovnika ostvarena na temelju istinitih i stvarno postojećih tražbina vjerovnika te da nema povezanih osoba i društava donijela Rješenje o prihvaćanju plana financijskog i operativnog restrukturiranja, čime su povezanom društvu osumnjičenika neosnovano priznata potraživanja u iznosu od skoro 39.000.000,00 kuna, sve na štetu ostalih vjerovnika društva.

Protiv 44-godišnjeg slovenskog državljanina je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.

Naravno da od  toga svega Turisthotel neće imati velike  pravne koristi u borbi da sudski naplati  novac koji im je uzet na osnovu lažnog iskaza sudskog vještaka, što je također sudski dokazano. Zadar Invest je lani završio u stečaju, a Slovenac,  koji je 2008. godine postao vlasnik i navodno istisnuo braću Krekić, dobio je 2021. godine kaznenu  prijavu za trostruko djelo gospodarskog kriminala.