Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je u sklopu radnog posjeta Zadarskoj županiji projekt "Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije".

Ovim projektom izvršit će se rekonstrukcija i opremanje zgrade koju trenutno koristi Dom za odgoj djece i mladeži Zadar. Zgrada je građena je u razdoblju od 1962. do 1967. i zahtijeva temeljitu obnovu da bi se uopće mogla dalje koristiti. U tu zgradu će se po uređenju smjestiti Centar za socijalnu skrb Zadar. Dom za odgoj djece i mladeži Zadar se seli na novu lokaciju, u prostor Osnovne škole Voštarnica, koja će se pak preseliti u novouređeni centar Mocire.

Sama rekonstrukcija objekta koštat će više od 20 milijuna kuna. Podizanjem energetske učinkovitosti zgrada bi treba biti „gotovo nulte energije". Uredit će se 45 funkcionalnih infrastrukturnih jedinica, primjerenih za rad djelatnika te se pristup katovima omogućiti dizalom uz zvučnu signalizaciju. Projekt uključuje opremanje kuhinje Doma za odrasle osobe Sv. Frane u kojoj će se moći dnevno pripremati do 200 obroka, te uključenje još 100 osoba u sustav za alarmiranje „halo-pomoć".

Nabavit će se dva vozila, od čega je jedno hibridno vozilo za potrebe pružanja usluga savjetovanja i pomaganja koju pruža Centar za socijalnu skrb Zadar i drugo dostavno vozilo za potrebe dostave obroka Doma za odrasle osobe Sv. Frane.

Centar za socijalnu skrb Zadar sa sadašnje tri udaljene lokacije ujedinit će se u suvremeno uređenom objektu. Podružnica Obiteljski centar koja se bavi isključivo izvan institucijskim uslugama imat će zaseban ulaz u građevinu i koristiti dio prostora u prizemlju. Dom Sv. Frane koristit će posve odvojeni dio prostora u prizemlju sa zasebnim ulazom - tu će se nalaziti kuhinja za pripremu obroka za korisnike izvaninstitucijskih usluga Dom Sv. Frane i Doma za odgoj djece i mladeži.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 22.246.734,53 kuna. Bespovratnim sredstvima EU-a sufinancira se u iznosu od 14.893.338,75 kuna kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe projekta ja 44 mjeseca, tj. planirano je da projektne aktivnosti budu realizirane do svibnja 2023. godine. Rezultati projekta i dobrobit za zajednicu ostaju trajno.