Ronioci Društva za podvodne sportove Zagreb proteklog su vikenda u uvalama Lučica i Kobiljak na južnoj strani otoka Ugljana izronili oko tri kubika otpada. Ekološka akcija čišćenja podmorja i plaža održana je na području zaseoka Fortoština i Varoš, a organizirala ju je Turistička zajednica mjesta Ugljan, pišu Naši školji.

- Unatoč lošem vremenu, ronioci DPS-a Zagreb u dva su zarona, u uvalama Lučica i Kobiljak, izronili 50-ak komada 60-litarskih vreća, ukupno oko tri kubika otpada, građevinskog materijala, automobilskih guma, plastičnih boca, karnistera, krpa i spužava. staklenih boca, konzerva...., navodi direktorica TZM Ugljan Marina Belić-Telac.

Ističe da suradnja s Društvom za podvodne sportove Zagreb traje već tri godine, a bude li stabilna epidemiološka situacija, dogodine su u planu, pored čišćenja podmorja i plaža, i radionice za djecu na temu ekologije i očuvanja prirode.

Neven Marinić iz Društva za podvodne sportove Zagreb napominje da se iz podmorja izronio uglavnom lokalni otpad, jako malo plastike, što ugljanske plaže svrstava u relativno čiste do potpuno čiste.

-Također, sve plaže oko luka gdje smo ronili bile su čiste, što nas posebno veseli, a na nekoliko mjesta primijećena su velika mlada polja Posidonije, a to znači da je mikroklima dobra, dodaje Marinić.