S obzirom na vidljivo stanje gradilišta studentskog doma i menze, koji su uz Pet nebodera i  Krešin dom nova vizura Zadra, pitali smo Ured rektorice Sveučilišta u Zadru kada će biti gotovi radovi s obzirom na to da je posljednji rok probijen.

Završetak izgradnje s opremanjem očekuje se krajem drugog ili u trećem kvartalu 2021. godine, neodređen je odgovor za kojeg su sa Sveučilišta dali opravdanje.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava koji je potpisan 4. travnja 2018. produžen je zbog niza objektivnih okolnosti. Na samom početku izvođenja radova, neposredno nakon uvođenja Izvođača u posao 16. siječnja 2020. godine na lokaciji gradilišta, pronađeni su arheološki ostatci iz rimskog doba nad kojima su provedeni arheološki nadzor i arheološki istražni radovi. Pronađeno je 170 rimskih grobova zbog čega su radovi na tom dijelu gradilišta bili obustavljeni na dva mjeseca.

Zbog niza okolnosti povezanih uz pojavu pandemije Covid 19, mnoge se aktivnosti na gradilištu. Svi sudionici u gradnji i opremanju ulažu izniman napor da studentski paviljoni budu spremni za smještaj studenata u sljedećoj akademskoj godini.

Dio tog projekta je i nova trafostanica za koju je početkom ove godine objavljen natječaj. Tehno-elektro iz Đakova dobio je taj posao za 1,3 milijuna kuna.

Izgradnja građevine Trafostanica 10(20)/ 0,4kV „Sveučilišni kampus 2" s opremanjem na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru službeno je započela 6. travnja 2021. godine. Na početku radova proveden je arheološki nadzor bez nalaza, te radovi kao i nabava opreme teku planiranom dinamiko, navodi se u odgovoru sa Sveučilišta.

Još lani je izbrana firma iz Zagreba koja će nabaviti i ugraditi profesionalnu kuhinju s linijom za posluživanje za studentsku menzu za 2,2 milijuna kuna.

Što je s uređenjem okoliša?

Sukladno uvjetima UPU bivše vojarne Franka Lisice/Novi kampus, predmetna zgrada na Kč. 4737/4 s pristupnom cestom na Kč. 4737/7 gradi se sukladno Uvjetima i načinu gradnje te sukladno projektu uređenja okoliša koji je usklađen idejnim krajobraznim i hortikulturnim rješenjem cijelog prostora. Širi prostor oko parcele će se također primjereno urediti, najavili su sa zadarskog sveučilišta.

Međutim, projekt novog kampusa ima još jedan objekt - zgradu STEM odjela s dormitorijem, podsjećaju sa Sveučilišta i to na prostoru između sadašnjeg studentskog doma i novoizgrađenog doma sa studentskom menzom. Taj prostor će zbog sigurnosti prolaznika biti ograđen te će na njemu biti provedena arheološka istraživanja kako bi predmetna parcela bila spremna za neometan početak gradnje u vremenu kada sredstva za istu budu dostupna, najavljen je uz obnovu zgrade tehničke škole i treći EU kapitalni projekt Sveučilišta u Zadru.