Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je odluku o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022. Ove godine na području Zadarske županije otvorena su 1.983 upisna mjesta, a učenici će se prijavljivati elektronskim putem nakon završetka 8. razreda.

U gimnazijske programe upisuje se 519 učenika, što će zasigurno biti popunjeno već u prvom upisnom krugu. Više slobodnih mjesta očekuje se u strukovnim zanimanjima. U četverogodišnjim ili petogodišnjim programima (Medicinska škola) dostupna su 854 mjesta, a za one sa skromnijim očekivanjima u trogodišnjim strukovnim programima bit će dostupno 547 mjesta.

Kao i svake godine, uvedeni su neki novi programi, a neki stari ukinuti. Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića umjesto vrtlara ove godine upisuje cvjećare, Srednja škola Biograd umjesto brodograditelja nemetalnog broda upisuje brodograditelje , a Strukovna škola Vice Vlatkovića lanjsko odjeljenje tehničara cestovnog prometa mijenja tehničarima za vozila i vozna sredstva, elektromontere i TK montere. Medicinska škola Ante Kuzmanića ove godine ne upisuje dentalne tehničare, koje je upisivala prošle godine.

Po broju upisnih mjesta i ove godine prednjači Strukovna škola Vice Vlatkovića, koja je ponudila 208 upisnih mjesta. Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola upisuje 194 učenika, a Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola 149. Među gimnazijama najbrojnija će biti Gimnazija Vladimira Nazora, koja u šest razreda upisuje 138 učenika. Iako je iskazivana želja da Gimnazija Jurja Barakovića ove godine upisuje dva razreda matematičke gimnazije i tri opće, ipak je ostala na samo jednom matematičkom odjeljenju. Na području Zadarske županije upise nude i dvije škole čiji osnivač nije država - Klasična gimnazija Ivana Pavla II. i Privatna gimnazija NOVA.

Početak prijava obrazovnih programa je 25. lipnja. Oni koji upisuje programe koji zahtijevaju dodatne provjere moraju se prijaviti do 27. lipnja, a objava konačnih ljestvica poretka bit će 10. srpnja. Jesenski upisni rok provodit će se od 21. kolovoza.