Kako smo već izvijestili, učenica Gimnazije Vladimira Nazora Julija Stefanović oduševila je žiri u finalu državne debate na njemačkom jeziku na temu "Treba li cjepivo protiv korone postati obvezno u trenutku kada to bude moguće?", osvojivši izvrsno drugo mjesto.

Kako se odmah odazvala pozivu u emisiju "Na mladima svijet ostaje" Radija 057, iz prve ruke mogli smo saznati sve o novom iskustvu i budućim planovima mlade gimnazijalke.

- Bilo je to za mene jako lijepo iskustvo. Upoznala sam jako puno ljudi i učenika s kojima sam se sprijateljila i primila kako dobre, tako i loše kritike. Zahvalno sam primila i tu lošu kritiku jer sada znam na čemu još trebam poraditi i koje stvari trebam ispraviti, istakla je Julija.

Finale je trajalo jedan dan u programu od dva i pol sata, a sama debata oko dvadesetak minuta. Sve je krenulo s preliminarnom debatom u dvije runde koja se održala 14. travnja, a temu su sudionici saznali tek četiri dana ranije, odnosno 10. travnja. Prva tema je bila "Treba li se u hrvatskim gimnazijama uvesti obavezna socijalna praksa koja bi se održavala u dječjim vrtićima, domovima za starije itd.?", a druga "Treba li se uvesti dozvola za biti roditelj?"

- Bilo je dosta teško jer sam trebala u četiri dana obraditi dvije vrlo zahtjeve teme. Puno sam čitala, odlazila na razne stranice na pretežito njemačkom jeziku, tražila slične slučajeve i argumente potkrijepljene na činjenicama... Imala sam tremu, ali vrlo brzo sam se skulirala i dosta dobro to odradila. Kad sam shvatila da sam jedna od osam polufinalista koji su se za svoje mjesto u finalu natjecali s temom "Uvođenje obveznog glasovanja" - stres je pao, a krenulo je slavlje, rekla je nasmijana Julija. 

Trodnevna edukacija, polufinale i finale trebali su se održati uživo u Njemačkoj, no nažalost zbog cijele situacije s koronavirusom to nije bilo moguće. Sve se održalo preko Zoom aplikacije.

- Njemački jezik mi je prirodan kao i hrvatski. Moj prvi doticaj s njime bio je kad sam imala tek devet mjeseci i počela gledati crtiće na njemačkoj televiziji. Također, svi moji ukućani jako dobro pričaju njemački pa su me poticali na učenje odmalena. Učila sam i progovorila istovremeno dva jezika, a da tog nisam bila svjesna. Od prvog razreda osnovne učim njemački i u školi, a u gimnaziji Vladimira Nazora "pogurala" me moja profesorica i mentorica Ana Bjeliš, kojoj se ovim putem zahvaljujem, kazala je Nazorovka.

U budućnosti se vidi na području društvenih predmeta, bilo kao profesorica njemačkog jezika, turistički vodič ili sudski tumač. Kako nam je otkrila, prošle godine ostvarila je izravan upis na Odjel za germanistiku u Zadru. Ipak, ova gimnazijalka ima još interesa: psihologija, povijest, sociologija...

- Stvarno se nadam da ćemo na međunarodnom natjecanju "Jugend debattiert" u Pragu, zakazanom u rujnu, ići uživo. Čast mi je predstavljati svoje mjesto, grad i u konačnici, državu. Očekujem još jedno predivno i poučno iskustvo kojeg ću pamtiti cijeli život, dinamičnu i dobru debatu te naravno, pobjedu, zaključuje Julija.