Američki sustav protuzračne obrane "Patriot" koji će sudjelovati u vježbi "Astral Knight 21" stigao je danas, 15. svibnja 2021. godine preko graničnog prijelaza Pasjak iz Slovenije u Hrvatsku te je dopremljen u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Sustav protuzračne obrane "Patriot" iz sastava je američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMDC - Army Air and Missile Defense Command), a u vježbi "Astral Knight 21" pružat će zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga u sklopu međunarodne vojne vježbe "Immediate Response 21".

Sustav protuzračne obrane "Patriot" po prvi puta će biti razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih američkih država i Republike Hrvatske.

Zapovjednik 5-7 bojne PZO iz sastava Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMDC) bojnik David Jackson pojasio je kako je njegova bojna u konvoju s više od 50 američkih vojnih vozila, opreme i sustavom protuzračne opreme "Patriot" graničnog prijelaza Pasjak iz Slovenije krenula u hrvatsku zrakoplovnu bazu Zemunik.

- Sustav protuzračne opreme Patriot bit će razmješten u Hrvatskoj u okviru vježbi "Astral Knight 21" u kojoj će pružati zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga i međunarodnoj vojnoj vježbi "Immediate Response 21" koja se provodi u sklopu vježbi Southern Exercise Portfolio pod zapovjedništvom američkog Zapovjedništva za Europu (EUCOM) i dio je opsežne vježbe "DEFENDER-Europe 21" (DE21) koju Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodi na području Europe s ciljem izgradnje spremnosti i interoperabilnosti između SAD-a, NATO saveznika i partnerskih vojski, rekao je bojnik Jackson.